Солошенко і Афанасьєв повернулися в Україну. ВІДЕО

 

Засуджені в Росії колишній директор заводу “Знамя” Юрій Солошенко і кримський активіст Геннадій Афанасьєв повернулися в Україну.

Літак з ними приземлився на військовому аеродромі в Борисполі близько 17:30, повідомляють “Українські новини“.

Станом на 17:45 швидка допомога в супроводі кількох автомобілів виїхала з території аеродрому.

Президент Петро Порошенко зустрівся з Афанасьєвим і Солошенком в лікарні.

Під час виступу Порошенко пообіцяв домогтися повернення в Україну всіх незаконно утримуваних громадян.

“Так ми будемо робити, поки кожен останній українець не буде визволений із заручників. Ми будемо продовжувати для того, щоб і Кольченко, і Сенцов, і ті, хто знаходиться на окупованій території, і ті, хто знаходиться на території Російської Федерації, вони всі повернулися додому”, – сказав президент.

Порошенко також зазначив, що це стало можливо завдяки Мінським угодам.

Представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко заявила, що наразі проводяться переговори про звільнення ще 25 заручників Росії.

Геннадій Афанасьєв закликав світову спільноту не скасовувати санкцій проти Росії. Також він висловив надію, що незабаром повернуться додому засуджені в РФ Олег Сенцов і Олександр Кольченко.

У свою чергу Юрій Солошенко, обвинувачений у шпигунстві, заявив, що йому погрожували з боку влади Росії і примушували прийняти російське громадянство.

“Мені погрожували, що моя країна мене забула, що мені буде краще, якщо я прийму громадянство Росії”, – розказав він.

Солошенко також заявив, що у нього є друзі в Росії, але наразі РФ – це ворожа країна для України, поки президентом буде Володимир Путін.

Порошенко зазначив, що стан здров’я Афанасьєва та Солошенка тяжкий і їх будуть обстежувати лікарі.

“Зараз ми домовилися про те, що в клініці буде зроблено обстеження, якщо треба буде, надано лікування. Тому що, ми про це не можемо говорити, але стан здоров’я дуже важкий, насправді. Тому ми не будемо більше затримувати, і передаємо, з вашого дозволу, наших героїв у руки лікарів”, – сказав Порошенко.

Раніше повідомлялося, що у Солошенка діагностували онкологічне захворювання.

Як відомо, 25-річного Афанасьєва звинувачували у створенні на території Криму терористичної спільноти, він був засуджений в Росії в 2015 році на 7 років колонії суворого режиму як передбачуваний спільник українського кінорежисера Олега Сенцова, якого в свою чергу посадили на 20 років.

74-річного Солошенка в Росії звинувачували в шпигунстві, його засудили до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про їх помилування. Раніше Афанасьєв та Солошенко написали на його ім’я прохання про помилування.

Як повідомляла Новинарня, Афанасьєва і Солошенка обміняли на громадян України Олену Гліщинську та Віталія Діденка, звинувачених у сепаратизмі.

Обоє вони брали участь у створенні так званої “Бессарабської народної республіки” на початку 2015 року. Голова СБУ Василь Грицак назвав “БНР” частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому.

У вересні 2015 року Суворовський районний суд Одеси засудив 28-річного редактора сайту “Інфоцентр” Віталія Діденка до трьох років позбавлення волі. Він відбував покарання у колонії в Рівненській області.
В день обміну на Афанасьєва та Солошенка, 14 червня, президент Петро Порошенко підписав указ про помилування Діденка.

У справі директора телекомпанії “Нова хвиля” Олени Гліщинської український суд винести рішення не встиг. До звільнення за обміном Гліщинська перебувала в СІЗО міста Одеси, де півтора місяця тому народила сина, з яким і вилетіла до Росії.
За інформацією одеського сайту “Думская”, їй було змінено запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов’язання.

Віталій Діденко й Олена Гліщинська з сином у московському аеропорту після прильоту з України. Кадр із сюжету телеканалу Russia Today

Віталій Діденко й Олена Гліщинська з сином у московському аеропорту після прильоту з України. Кадр із сюжету телеканалу Russia Today

Читайте також:
З Гостомеля вилетів літак з українцями, на яких обміняли Афанасьєва і Солошенка

Афанасьєв і Солошенко вилетіли в Україну. Зустріч з Порошенком відбудеться у лікарні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна