Тимчук: Військова прокуратура розслідує справу, як державні діячі до 2014 року підривали обороноздатність

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, координатор групи “Інформаційний спротив”,
народний депутат України від “Народного фронту”

(FB)

Щодо підриву обороноздатності України.

На вчорашньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони було розглянуто питання підриву обороноздатності України в період до весни 2014 року. Зокрема, комітетом ВР були розглянуті документи, що стосуються кількості озброєння, військової техніки та військового майна, розпроданого при різних міністрах оборони.

Цифри просто шокують. Так, згідно з документами, в період правління Януковича (2010 – початок 2014, міністри оборони Михайло Єжель, Дмитро Саламатін, Павло Лебедєв) тільки танків було розпродано, увага, 477 одиниць (ще 5 – подаровані, тобто “передані на безоплатній основі”) – при тому, що, наприклад, в бойовому складі Бундесверу на кінець 2015 року було всього 225 танків, а в арміях Франції та Великої Британії – і того менше.

Також іншої бронетехніки (БМП, БТР) при Януковичі продано 330 одиниць (ще 4 подаровані); зі складу Повітряних сил було продано 94 літаки і БПЛА, 145 вертольотів.

Також стрілецької зброї продано майже 740 000 одиниць (ще майже 1 300 одиниць армія передала незрозуміло кому безкоштовно). Ракетно-артилерійського озброєння продано майже 6 000 одиниць (ще 12 – “подаровані”). автомобільної техніки – 3016 одиниць (5 “подаровані”).

Це до відповіді на питання, чому до початку агресії Росії наша держава раптом виявилася беззбройною, чому мобілізованих озброювали древньою стрілецькою зброєю з баз зберігання, а на передову доставляли на громадському транспорті.

Абсолютним рекордсменом із “розпродажів” і “дарувань” був Михайло Єжель, який навіть після Майдану довгий час був послом України в Білорусі і який, як випливає з відповідей на мої депутатські запити, ніяк не може повернутися в Україну, оскільки другий рік “хворіє” у військовому шпиталі в Мінську.

Справедливості заради варто зазначити, що озброєння українська армія розпродувала й раніше. Так, згідно із наявними в комітеті ВР даними, в період з 2005-го по 2007 рік (міністр оборони Анатолій Гриценко) було продано 200 танків, 145 одиниць БМП та БТР.
У період з 2007-го по 2009 рік (міністр оборони Юрій Єхануров) продано 27 танків, БТР і БМП – 167 одиниць. Активно розпродувалося й інше озброєння та майно.

Однак у період 2005-2010 років існувало бодай формальне пояснення подібним “розпродажам” – Україна декларувала курс на вступ до НАТО й розраховувала на отримання гарантій колективної безпеки. Натомість при Януковичі, як відомо, наша держава від НАТО відмовилася і задекларувала позаблоковий статус, а значить, мала б готуватися, по суті, до “кругової оборони” і нарощувати військовий потенціал. Замість чого “стратеги Януковича” раптом влаштували атракціон небаченої щедрості, щодуж підриваючи обороноздатність країни.

Найскладніший період для вивчення щодо “розпродажів” – із 1991 по 2005 рік, оскільки маса відповідних документів за цей період у МО раніше була просто знищена. Зараз військова прокуратура в рамках єдиного кримінального провадження по крупицях відтворює інформацію.

Прокурорам належить відповісти на багато питань: як була практично розвалена українська ППО, хто з міністрів оборони реалізовував зброю за заниженими цінами, на чиї плечі лягає головна провина за розвал армії в період до початку агресії Росії?

При цьому якщо не всі, то левова частка цих “розпродажів” були абсолютно легальні, обґрунтовані відповідними урядовими рішеннями, а тому з юридичної точки зору визначити склад злочину буде непросто.

Але щиро сподіваємося, що військова прокуратура із завданням впорається, оскільки хтось повинен відповісти за те, що до анексії Криму та подій на Донбасі ЗСУ раптом виявилися “беззбройними”.

Читайте також:
Тимчук: Американці погрожують припинити підтримку ЗСУ, якщо не буде реформ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна