“Мурашки по шкірі”. У Дніпрі створили перший вуличний Музей АТО в Україні

 

АТО переїжджає в Дніпро. Не зона бойових дій, але – спалена й розстріляна техніка, закіптюжені дорожні вказівники з назвами міст Донбасу, бетонні плити блокпосту, підірвана зупинка, гільзи від снарядів, численні інші артефакти, які створюють у тиловому місті атмосферу боїв антитерористичної операції.

У Дніпропетровську завершують облаштування першого в Україні музею АТО.

музей АТО Дніпропетровськ 11

Оформлення вуличної експозиції “Дорогами Донбасу” на відкритому майданчику біля історичного музею ім. Яворницького ще не завершено, а музей уже збирає захопливі відгуки в соцмережах.

“Це фантастика! Музей про війну має бути саме таким. Я вже хочу його відвідати!” – пишуть користувачі “Фейсбуку” в коментарях до фоторепортажів із гіперреальними інсталяціями.

музей АТО Дніпропетровськ 13

Площа вуличної експозиції – близько тисячі квадратних метрів. Не перемога, не поразка, не пафос, а сама правда.

“Кожен експонат розповідає історію війни на Сході України”, – йдеться в повідомлені організаторів.

музей АТО Дніпропетровськ 20

“Тут на вічний прикол стали два “корча” “Коліс Народного тилу” – “Лендровер” танкістів (93-тя бригада, 1-ша танкова бригада) і “Мерседес Віто”, підбитий ПТУРом десь під Докучаєвськом”, – розповів волонтер Роман Сініцин.

музей АТО Дніпропетровськ 44Волонтерське об’єднання “Народний тил”, ініційоване Романом, свого часу заснувало рух “Колеса Народного тилу”.
Він постачає на потреби війська придбані за благодійні кошти вживані цивільні авто – “корчі”.

“Помню, как клеил скотч серый на капот. Все говорили “отпадет, краской надо”. А он и после ПТУРа не отпал”, – коментує тепер один із бійців АТО Мартин Брест, який свого часу їздив на волонтерському мікроавтобусі “Віто”, коли його уразила протитанкова керована ракета.

Як з’ясувала “Новинарня” із допису радника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Юрія Голика, вулична експозиція буде частиною великого Музею АТО в Дніпропетровську.

Вона “з’явилася на світ завдяки спільній наполегливій роботі волонтерів зі всієї країни, асоціації учасників АТО Дніпропетровської області та Дніпропетровської ОДА, в якій багато і перших (волонтерів), і других (учасників АТО)”, – повідомив Юрій Голик.

Більша частина розтрощених машин для вуличного музею була знайдена на “кладовищі техніки” 93-ї механізованої бригади (пункт дислокації – смт Черкаське, Новомосковський район Дніпропетровщини).

музей АТО Дніпропетровськ 34

музей АТО Дніпропетровськ 9

музей АТО Дніпропетровськ 7

Тут є БТР, медична “таблетка”, башта танку, згорілі цивільні авто.

На порівняно невеликій музейній території відвідувача охоплює моторошне відчуття присутності в АТО, де щойно закінчився запеклий бій.

музей АТО Дніпропетровськ 12

Посічені кулями і згорілі корпуси техніки, вирви від обстрілів у землі, понівечені вибухами стіни й дорожні відбійники, гармата, міномет, ящики від набоїв, героїчні написи на бетоні блокпосту (“Боятися безглуздо”, “Якщо не ми, то хто”)

музей АТО Дніпропетровськ 35

музей АТО Дніпропетровськ 30

музей АТО Дніпропетровськ 24

музей АТО Дніпропетровськ 18

Навколо символічної “дороги життя” – вказівники з назвами міст, де точилися бої тоді або точаться також і зараз: Дебальцеве, Іловайськ, Слов’янськ, Донецьк, Луганськ, Щастя, Карлівка, Піски…

музей АТО Дніпропетровськ 10

Переважна частина знаків – імітація, але деякі – справжні, зі слідами вибухів, куль і кіптяви.

Як розповідав у “Фейсбуці” радник голови ОДА Іван Начовний, один з експонатів для майбутнього музею довелося відбивати у ворожої диверсійно-розвідувальної групи.

музей АТО Дніпропетровськ - ДНР знак Донецьк

Ще в березні цього року в зону АТО їздили хлопці з Фонду оборони, привезли багато цікавих експонатів. Зокрема, “бійці з передової передали особливий дорожній знак, який підірвала ДРГ і намагалася його забрати… Знак (“Донецьк”) був відбитий, противник відійшов!”

музей АТО Дніпропетровськ 1

У центрі експозиції – скульптура: дівчинка дає яблуко бійцю Збройних сил України.

“На її створення нас надихнула реальна історія. Військовий врятував від ворога 5-річну дитину, батьки якої загинули під обстрілом. Хлопець був поранений, йому довелося здатися в полон, проте життя дівчинці він зберіг”, – розповіла координатор Центру допомоги учасникам АТО, один з організаторів музею Наталя Шуліка.

музей АТО Дніпропетровськ 33

“Ефект присутності” забезпечують також панорамні плакати на краях експозиції, які відтворюють краєвиди місць боїв, підрозділ бійців на привалі, танкову колону, кістяк знищеного аеропорту та ін.

музей АТО Дніпропетровськ 3

музей АТО Дніпропетровськ 2

За словами голови області Валентина Резніченка, відкриття вуличної експозиції відбудеться до кінця травня, повідомляє УНІАН.
А до кінця 2016 року має бути завершена вся робота зі створення Музею АТО, частина експонатів якого перебуватиме в приміщеннях Дніпропетровського національного історичного музею.

Під АТО всередині будівлі відведуть ще 500 квадратних метрів.




Фото: УНІАН, FB Юрій Голик, Іван Начовний

Читайте також:
У Дніпропетровську триває виставка військових шевронів. ФОТО

музей АТО Дніпропетровськ 28

музей АТО Дніпропетровськ 40

Новинарня” зібрала з соцмереж деякі коментарі вражених користувачів

Andrew Zaharov Молодці! Діти підростають, потрібна атмосфера де можна розказати яку ціну заплатили за свободу…

Денис Рубец Дніпро – стіна! Молодці!

Ievgen Olefirenko Це фантастика! Музей про війну має бути саме таким. Я вже хочу його відвідати!

Татьяна Ткаченко такі змішані почуття, коли дивишся на цю інсталяцію… Ти ніби то і тут, і там одночасно…свіженький газон поряд з продірявленими табличками-назвами міст, багато з яких вже стали привидами… Біль поряд з красою природи…смерть поряд з життям… Це те, про що люди не повинні забувати…Це те, що робить людей живими – нагадування що “бояться бессмысленно”… Дякую за цей острів реальності нашого буття.

Marina Shapovalova Просто супер, дивлюся фото-мурашки по шкірі біжать! Дуже хочу відвідати вуличну експозицію! Спасибі вам

Irina Makarova Молодці, Днепровци..впечатляет до сліз.

Андрій Жидков На табличці “Луганськ” тьохнуло.

Юлія Криворучко Супер! Обов’язково звожу свого шестирічного сина на цю експозицію…

Irena Khodurska Дякую. Обов’язково підемо …

Alexandra Polyanchykova Була там ввечері – мурашки по шкірі … Такий об’єкт потрібен в центрі міста, як постійне нагадування про те, що відбувається!

Oleg Rossinsky Приголомшлива інсталяція! Дійсне сліз! Спасибі авторам! Шкода, що не можу подивитися її особисто! Величезне спасибі за фото. Like смайлик heart смайлик

Milla Mi Кровь у жилах стине(((

Читайте також:
До других роковин референдуму в Криму відкрили пам’ятник окупанту, який ґвалтує кота

Музей Майдану створено. Поки що – без приміщення й фінансування


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.