У Дніпропетровську триває виставка військових шевронів. ФОТО

 

У Дніпропетровському історичному музеї ім. Дмитра Яворницького триває перша в Україні виставка військових шевронів. В експозиції, що розташувалася в діорамі “Битва за Дніпро”, представлено понад півтисячі нашивок.

Колекцію шевронів зібрали волонтери, що працюють у куточку відпочинку для військових на Дніпропетровському вокзалі. Він приймає бійців, які їдуть до зони АТО або повертаються звідти. На знак подяки хлопці почали дарувати добродійникам свої нарукавні відзнаки. Назбиралося більше тисячі.

“З ідеєю організувати виставку волонтери звернулися до обласної держадміністрації. З усієї колекції відібрали півтисячі експонатів. Тепер, із 16 квітня, подивитися на них може кожен охочий”, – розповіла радник голови ОДА Ольга Горб.

В експозиції – шеврони різних бригад і батальйонів, інших підрозділів Збройних сил України, Національної гвардії, МВС, добровольчих батальйонів, цивільні, медичні, гумористичні тощо.

За словами організатора виставки волонтерки Наталі Хазан, за кожним таким експонатом стоїть ціла героїчна історія однієї людини: разом зі своїми власниками шеврони побували в найгарячіших точках АТО.

“Укроп”, “Кіборг”, “Патріот”, “Воля або смерть” – більшість таких шевронів неформальні, їх виготовили для ЗСУ самі волонтери.

Експозицію доповнюють обереги, жетони, стрічки, браслети, нагороди, фотографії, особисті речі бійців, подаровані волонтерам, а також інші “артефакти” із зони АТО – прапори, ящики з-під набоїв та ін.

“Один із розвідників подарував волонтерам свій оберіг. Це маленька іграшка – кажан, якого чоловік носив з собою 15 років. Він вберіг бійця і в АТО. Цей та інші обереги також можна побачити на виставці”, – розповіла Наталя Хазан.

Адреса виставки шевронів: діорама “Битва за Дніпро” Дніпропетровського історичного музею ім. Д. І. Яворницького, проспект Дмитра Яворницького, 16 (колишній просп. Карла Маркса).
Вхід безкоштовний.
Виставка триватиме до 16 травня 2016 року.

Після 16 травня шеврони повернуться на своє місце – у волонтерський куточок на вокзалі Дніпропетровська, який працює вже майже рік.
Організатори планують, коли в Україні запанує мир,  передати всю колекцію знову в музей.

виставка шевронів Дніпропетровськ 2

виставка шевронів Дніпропетровськ 1

виставка шевронів Дніпропетровськ 3

виставка шевронів Дніпропетровськ 4

виставка шевронів Дніпропетровськ 5

виставка шевронів Дніпропетровськ 7

виставка шевронів Дніпропетровськ 6

виставка шевронів Дніпропетровськ 8

Фото: “Наше місто”, “Депо Дніпро”, “Дніпроград”

Читайте також:
“У солдатів АТО зараз в моді ватники, пальта й пуховики”.
Чи реально виконати жорсткий “порядок розміщення знаків розрізнення на формі ЗСУ”?

“Нас в АТО ніби не існує, але штаб іноді нарізає цікаві задачі”,
– волонтер про “правосеків” на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна