Рада не проголосувала за свою прозорість. Закон провалив БПП

 

Верховна Рада повернула в комітет на доопрацювання законопроект щодо більшої відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради, її комітетів і народних депутатів.
За повернення на підготовку до другого читання проекту закону №1591 проголосував 241 депутат.
Для ухвалення законопроекту в другому читанні та в цілому забракло голосів (“за” – 206). Навіть для повернення проекту на доопрацювання довелося голосувати двічі, аби законопроект не був відхилений.

Після голосування депутатка від БПП Світлана Заліщук написала в соцмережі: “Закон, який максимально відкривав протоколи, стенограми, звіти про відрядження, кошти за проживання та проїзди, кошторис Ради, запити депутатів та відповіді на них, відкладено в довгу шухляду”.

“Головним лідером НЕпідтримки виступив, як не дивно, Руслан Князевич і на фракції БПП, і під час обговорення в залі з аргументацією “чому ми себе не поважаємо, і так уже все відкрито, а єдині новели закону – це звіти за відрядження і проживання депутатів”, – зазначила Заліщук, ретранслювавши позицію Князевича, який є представником президента у Верховній Раді.

“Пан Князевич, (…) можливо, втратив відчуття за десять років у ВРУ, що звітувати за гроші – це не право нардепа, це його святий обов’язок. Чому з такою поблажливістю деякі політики ставляться до фінансових звітів, не дуже зрозуміло”, – написала Світлана Заліщук.

Вона розповідала, що цей законопроект був зареєстрований одним із перших у Раді колишніми журналістами, “ще тоді, коли на деякі комітети журналістам в принципі не можна було прорватися, а про публікацію протоколів можна було мріяти”.

“Уже два роки поспіль Рада не показує людям свій кошторис. На фоні підняття всіх тарифів і пропозиції людям затягнути паски це мало б стати стратегією – показувати, що влада максимально відкрита і кожну копійку може виправдати. Це частина суспільного контракту… Цей закон – тест для політика”, – зазначила Заліщук.

Згідно із законопроектом, на сайті ВР щомісяця мали б оприлюднювати:

  • списки депутатів, які отримали кошти для компенсації вартості проїзду, та розмір компенсації;
  • перелік депутатів, яким видають кошти на оренду житла та винаймання готельного номера, розмір виданих коштів.

Також на сторінках депутатів і сайті парламенту мали б щомісяця оновлювати списки помічників-консультантів нардепів, із зазначенням їхнього статусу. Для надання зазначеної інформації на запит згода депутата і помічників не вимагається.

Комітети ВР мали б інформувати про свою діяльність громадськість, за представниками ЗМІ закріпили б право бути на засіданнях, якщо вони не закриті.

Закон зобов’язав би комітети оприлюднювати:

  • розклад своїх засідань (упродовж одного робочого дня після його складення) та зміни до нього (не пізніше ніж за 12 годин до початку засідання);
  • протокол засідання (упродовж 3 робочих днів з дня підписання) і матеріали, що до нього додаються, у тому числі стенограму (упродовж 3 робочих днів з дня її виготовлення) й аудіозапис засідання;
  • прийнятий комітетом акт (упродовж 3 робочих днів з дня підписання);
  • протокол слухання й, у разі її виготовлення, стенограма в комітеті (упродовж 30 днів із дня проведення слухання).

Також апарат Ради мав би забезпечувати оприлюднення звіту про відрядження члена комітету упродовж 5 днів з дня його подання.

З-поміж фракції коаліції голосували: БПП – лише 63 “за”, утрималися 16, не голосували – 40 присутніх; “Народний фронт” – “за” 65, не голосували 9.

Варто зазначити, що напередодні Верховна Рада провалила також закон щодо посилення контролю за наданням доступу до публічної інформації.

Читайте також:
Парубій презентував реформу Верховної Ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна