У Москві для 9 травня набрали платну масовку “родичів ветеранів”. За “духовне обличчя” – плюс 200 руб.

 

У Москві через оголошення в інтернеті набрали платну масовку для акції “Безсмертний полк” – маніфестації 9 травня, учасники якої, за задумом, несуть транспаранти з фотопортретами своїх родичів, котрі брали участь в Великій Вітчизняній війні.

Очевидно, організатори пропагандистського дійства до Дня перемоги таким чином забезпечували кількатисячну колону – не меншу, ніж 9 травня 2015 року.
Водночас ігнорується той факт, що ідея “Безсмертного полку” полягає в скорботі людей, які виходять на вулицю з портретами своїх справжніх родичів-ветеранів.

Про набір випадкових демонстрантів за гроші стало відомо через оголошення на Massovki.ru, де зазвичай шукають статистів для зйомок кіно-, телефільмів тощо.

Москва масовка - Безсмертний полк 2

Москва масовка - Безсмертний полк 1

В рекрутингових оголошеннях участь у пропагандистській маніфестації для телебачення представлено як “зйомки документального фільму про День перемоги”.

“9 травня пройдуть зйомки документального фільму про Перемогу. Потрібні студенти, хлопці й дівчата від 18 до 23 років. А також чоловіки й жінки до 45 років. За сюжетом ви – учасники ходи “Безсмертний полк”, – зазначено в оголошеннях.

“Всі учасники нестимуть конструкції з портретами – будь ласка, розрахуйте свої сили. Зйомка на вулиці. Одяг по погоді, святковий, підходящий для параду Перемоги. Без клітинки-смужки-горошку. Зміна неповна”, – попереджають організатори.

Для учасників підставного “Безсмертного полку” передбачено два види гонорару: звичайний – 800 рублів (еквівалент 305 грн.), для тих, у кого “красиві, натхненні обличчя” – 1000 рублів (380 грн.).

Користувач “Фейсбуку” Кирило Мартинов зауважує з цього приводу: “За допомогою калькуляції масовки була емпірично виведена ціна натхненності – це двісті рублів”.

Москва масовка - Безсмертний полк 2 Калинникова

У пропозиціях своїх образів для масовки “натхненних” демонстрантів читачі особливо вирізняють допис московської викладачки. Наталія Каліннікова пропонує себе й свою дочку-студентку Ксенію Гусєву, а також свого внука.

“Можемо ще взяти синочка – Іван, 11 років, ігровий, відповідальний. Із задоволенням візьмемо участь. 8 905 783 94 71”, – пише пані Каліннікова, зазначаючи, що і вони з донькою – відповідальні статисти, “працюємо з текстом, досвід зйомок великий”.

Москва масовка - Безсмертний полк 3

У темах “9.05 Док.фильм “Победа”. Бессмертный полк, м\ж 18-45 лет. 1000 руб. / 1000 руб.” на сайті “Массовки” – сотні пропозицій від охочих.

Як відомо, “Безсмертний полк” у РФ називають “міжнародною громадською акцією, що проводиться в Росії і ряді країн ближнього і далекого зарубіжжя в День Перемоги”.
В ході цієї акції учасники йдуть колоною і несуть транспаранти із фотопортретами своїх родичів, які брали участь в Великій Вітчизняній війні.

“Акція «Безсмертний полк» була ініційована співробітниками місцевої телекомпанії «ТВ2» в 2012 році в Томську, коли по центральній вулиці міста пройшли понад 6 тисяч осіб, пронісши понад 2 тисячі фотопортретів учасників Великої Вітчизняної війни.
У 2013 році акція була проведена в 120 містах і селах Росії, в 2014 році «Безсмертний полк» пройшов у 500 містах в семи країнах. У 2015 році «Безсмертний полк» пройшов у 15 країнах світу, а також у самопроголошених республіках ДНР і ЛНР на сході України”, – зазначено на сторінці “БП” у Вікіпедії.

Читайте також:
Путін у вітанні з Днем перемоги демонстративно проігнорував лідерів України й Грузії

8-9 травня: Україна відзначає Дні пам’яті та примирення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна