8-9 травня: Україна відзначає Дні пам’яті та примирення

 

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначається День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років.

Дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року, яку відзначає вся Європа.

Для України це нове свято. Верховна Рада встановила 8 травня як День пам’яті і примирення на честь усіх жертв Другої світової війни лише у квітні 2015 року.
При цьому було прийнято рішення надалі відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (а не у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років).
Державним святом та вихідним днем залишилося тільки 9 травня.

“Вшанування, а не святкування. Така трагедія не мусить повторитися”, – так визначає нову концепцію днів 8-9 травня голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Закон від 9 квітня 2015 року визначив, що шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, український визвольний рух та жертв нацизму є священним обов’язком держави і громадян України.

Під час вшанування пам’яті полеглих у роки Другої світової війни заборонено використання радянської символіки, крім символіки на нагородах ветеранів.
Відтепер символом пам’яті є червоний мак.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій у День пам’яті та примирення закликав українців бути патріотами і вірити в перемогу у війні з Росією.

На переконання голови Верховної Ради, обов’язком кожного громадянина України є завжди пам’ятати про велику перемогу, глибоко шанувати ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму.

“І сьогодні, коли російські імперські реваншисти забули гіркі уроки війни і заново розпалюють її у самому центрі Європи, коли Україна знову опинилася у вогні, переживаючи, за словами геніальної Ліни Костенко, «і жах, і кров, і смерть, і відчай, і клекіт хижої орди», вирішального значення набуває загальнонаціональне єднання українського суспільства заради нашої нової перемоги, заради щасливого майбутнього України у колі цивілізованих європейських держав”, – наголосив Парубій.

Парубій подякував бійцям, які беруть участь в АТО. “Віддаючи глибоку шану тим, хто понад сімдесят років тому захистив Батьківщину і весь світ від нацистської навали, що тоді прийшла із заходу, хочу від усього серця висловити слова подяки і підтримки нашим воїнам-захисникам, які зараз боронять незалежність і суверенітет України на сході. А також тим нашим співгромадянам, які, перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, ризикуючи життям, докладають усіх зусиль для найскорішого відновлення цілісності Української держави”, – сказав голова ВР.

“За біблійними канонами, зневіра є одним з найтяжчих гріхів. Тож не втрачаймо надії. За нами – правда. Ми боремось за мир на рідній і вільній землі. І ми – пам’ятаємо. Тому переконаний, що наша нова перемога – не за горами. Будьмо патріотами, єдиними та рішучими!” – цитата з привітання спікера парламенту.

Секретар РНБО Олександр Турчинов з нагоди Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги нагадав українцям, що агресора неможливо умиротворити, а лише перемогти.

“Понад 60 країн були втягнені у цю страшну війну, бої точилися на трьох континентах, у ній взяли участь 80% населення Землі. Порахувати втрати від війни надзвичайно складно: за різними підрахунками, загинули близько 55 млн осіб, з них 14 млн. – українці”, – заявив секретар Радбезу.

Турчинов зауважив, що війни ніколи не починаються зненацька.

“У 30-ті роки, прийшовши до влади, Гітлер знехтував Версальським договором, почав нарощувати воєнні потужності та оголосив призов до армії. Йому це дозволили. Аншлюс Австрії відбувся 1938 року – Європа й це проковтнула. І не лише проковтнула, проваджуючи політику умиротворення агресора, повіривши запевненням Гітлера, що це «остання територіальна претензія». Європейські політики на перемовинах у Мюнхені, не запросивши туди представника Чехословаччини, віддали агресору частину її території – Судети. Розриваючи Чехословаччину, «друзі» прикривалися бажанням зберегти мир… Але замість миру вся Європа захлинулася кров’ю”, – нагадав секретар РНБО.

Олександр Турчинов підкреслив, що історія має нас вчити. “Вчити тому, що агресора неможливо умиротворити. Створивши конфлікт в Придністров’ї, Чечні, він піде далі – до Абхазії, а звідти – до Грузії, потім – до України. І від цивілізованого світу залежить, чи чекати наступного кроку агресора, чи знешкодити його”, – наголосив секретар РНБО.

За його словами, сьогодні, як і понад 70 років тому, незламні духом українці зі зброєю в руках захищають суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. “У нас є лише один шлях – шлях об’єднання та перемоги, який ми з честю пройдемо до кінця!” – переконаний секретар Радбезу.

Читайте також:
Як зробити мак пам’яті і де взяти зображення для заставок

Виступ президента Петра Порошенка з нагоди Днів пам’яті, примирення й перемоги ще не оприлюднено.

8 травня в Україні також є Днем матері, й о 13:30 сьогодні президент виступає на відкритті фотовиставки “Матері Героїв” у Музеї історії України у Другій світовій війні.
На цьому заході також виступила зокрема мама Героя України Надії Савченко Марія Іванівна.

На 22:45 запланована участь Петра Порошенка в акції “Перша хвилина Миру” в тому ж музеї.

 

9 травня о 09:00 – покладання квітів до могили Невідомого Солдата (Парк вічної слави). Після того о 09:45 – молитва капеланів-учасників АТО за мир та перемогу на Володимирській гірці.

Читайте також:
Як зробити мак пам’яті і де взяти зображення для заставок

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна