Серіал “Не зарікайся”: комісія Держкіно не заборонила, Нацрада з ТБ призначила перевірку. ОЦІНКИ

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку  телеканалу “Україна” у зв’язку зі скаргами щодо сюжету серіалу “Не зарікайся”.
Як ідеться в повідомленні на сайті Нацради, таке рішення ухвалили на засіданні 21 квітня.

Зазначено, що через трансляцію мовником 66-ї серії цього серіалу надійшли численні звернення громадян.

“Провівши 13 квітня 2016 року моніторинг мовлення ТОВ “Телерадіокомпанія “Україна”, регуляторний орган зафіксував трансляцію телесеріалу “Не зарікайся” (виробництва ТОВ “Фронт Сінема” на замовлення ТОВ “Телерадіокомпанія “Україна”), де, зокрема, в 66-й серії цієї мелодрами позитивно зображено бойовиків Донбасу”, – повідомляє Нацрада.

Читайте також:
Із серіалу на каналі “Україна”: “Ми просто хочемо, щоб Донбас був вільним”

Для перевірки дотримання вимог ч. 2 ст. 6, пунктів а), б) ч. 1 ст. 59 закону “Про телебачення і радіомовлення”, ч. 1 ст. 28 закону “Про інформацію” в частині гарантування інформаційної безпеки Нацрада призначила позапланову перевірку мовника.

Директору юридичного департаменту каналу “Україна” Олені Водолажко вручили запрошення на розгляд цього питання на засіданні Національної ради наступного тижня. За законом таке запрошення мають вручати за 5 днів до розгляду питання.

Голова Національної ради Юрій Артеменко пояснив, що спершу регулятор зафіксує факт трансляції, як того вимагає закон, а вже згодом розгляне по суті скарги громадян.

Регулятор попросив неурядові і медійні організації, незалежних експертів надати висновки щодо контексту 66-ї серії серіалу. Відтак, Нацрада спиратиметься у рішенні і на рекомендації  громадськості.

Наразі телекритики по-різному оцінюють характер 66-ї серії на всього серіалу “Не зарікайся”, що порушує тему людських стосунків, зокрема мешканців Києва, Донбасу, сепаратистів, внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців та правоохоронців у контексті сучасних подій в Україні.

18 квітня можливість санкцій щодо каналу “Україна” з приводу серіалу “Не зарікайся” розглядала експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно. Але комісія не проголосувала за заборону серіалу. Одинадцять із шістнадцяти експертів стали на бік ТРК “Україна”.

Після цього голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко повідомив, що вважає за потрібне припинити повноваження нинішнього складу і призначити новий склад експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно.

У своєму дописі в соцмережі Іллєнко зазначив, що поділяє обурення громадськості з приводу серіалу “Не зарікайся”.
“Позитивне рішення експертів щодо можливості показу цього серіалу стало для мене неприємною несподіванкою, і я не можу з ним погодитися… Сьогодні основним завданням цієї комісії є захист інформаційного простору України, отже, серед її членів мають бути фахівці, що зможуть чітко, послідовно і професійно таку функцію виконувати, виходячи із патріотичних позицій”, – наголосив Пилип Іллєнко.

……..

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна