ГРУшникам оголосили вирок. Адвокати кажуть, що обмін на Савченко – справа ближчого часу

 

Голосіївський районний суд Києва виніс вирок російським військовим Євгену Єрофєєву та Олександру Александрову, затриманим торік після диверсії проти сил АТО на Луганщині. Їх засуджено до 14 років ув’язнення з конфіскацією усього майна, яке є у власності.
Відповідне рішення на засіданні 18 квітня оголосив головуючий суддя Микола Дідик.

У цей термін їм буде зараховано час перебування у СІЗО (з 16 травня 2015 року), повідомив канал “112 Україна”.

Також, згідно зі ст. 124 Кримінального процесуального кодексу України, на капітана ГРУ ГШ ЗС РФ Єрофєєва і сержанта Александрова накладається стягнення в рівних частках за проведення судово-балістичних експертиз в сумі понад 12 тис. грн.

Колегія суддів визнала російських військовослужбовців винними у веденні агресивної війни за попередньою змовою з групою осіб, в сприянні терористичній організації та здійсненні теракту, що призвів до смерті людини.

“При обранні покарання Єрофєєву і Александрову суд врахував особистості обвинувачених, характер суспільної небезпеки і ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які віднесені кримінальним законодавством до категорії особливо тяжких злочинів, і взяв до уваги те , що об’єктом злочинів є мир як складова міжнародного правопорядку. Обставин, що пом’якшують провину Александрова і Єрофєєва, суд не встановив”, – ідеться в рішенні суду.

Вирок повинен вступити в силу через 10 днів з моменту його оголошення, якщо рішення суду не буде оскаржено в апеляційному порядку. Суд постановив залишити засуджених росіян під вартою до набрання вироком чинності, повідомила агенція “Інтерфакс-Україна”.

Нагадаємо, державне обвинувачення вимагало для обох спецназіців головного розвідувального управління генштабу ЗС РФ не 14, а 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Адвокати кажуть: тепер слово за президентами

Український адвокат Єрофєєва Оксана Соколовська заявила, що в цьому рішенні Голосіївського райсуду є “прямий взаємозв’язок” зі справою Надії Савченко в Росії.

“Я думаю, найближчими днями ми побачимо відповідні рішення вищих посадових осіб двох країн”, – сказала Соколовська в коментарі журналістам на виході з Голосіївського суду.

За словами Соколовської, “жоден зібраний стороною обвинувачення доказ не доводить їх (ГРУшників) провину за вказаними статтями Кримінального кодексу”.

“Український суд нічим не відрізнився від суду над Савченко в Росії. Таким чином доводити наявність агресії Російської Федерації проти України – не через головнокомандуючих, а через командира й сержанта – не уявляється можливим”, – заявила адвокат Оксана Соколовська, наголосивши на політичному характері суду над ГРУшниками в Києві.

Соколовська доводила в суді, що її підзахисний капітан Єрофєєв не має відповідати за участь у бойовому зіткненні у складі ДРГ на Донбасі, бо має розглядатися як комбатант (учасник збройних конфліктів) відповідно до міжнародних конвенцій.
Також адвокатка заявила, що в суду не було доказів того, що Єрофєєв і Александров є кадровими військовими ЗС РФ, а не звільненими.

Адвокат Александрова Валентин Рибін заявив, що надалі захисники мають отримати текст вироку, перекласти його російською мовою, ознайомити підсудного, вивчити, і лише тоді слід приймати рішення про подання апеляції.

Адвокати непрямо визнають, що їхнє рішення про апеляцію залежатиме від домовленості керівників Росії й України щодо обміну ГРУшників на Надію Савченко, яка вже 12 днів тримає сухе голодування.

Читайте також:
Савченко “на межі”

Путін про звільнення Савченко: Ми в контакті з керівництвом України

“Будемо подавати апеляцію. В які терміни – мені не відомо. На апеляцію є 30 днів”, – сказала Оксана Соколовська, зазначивши, що очікується рішення на рівні президентів двох країн щодо обміну засудженими.

Вона вказала на те, що на оголошенні вироку ГРУшникам у Києві був присутній Ілля Новіков, російський адвокат Савченко.

“Вирок [Єрофєєву й Александрову] прискорить їх обмін на Надію Савченко”, – сказав Ілля Новіков журналістам.
Він також повідомив, що зустрічатиметься з українськими адвокатами ГРУшників, аби обговорити юридичні нюанси можливого обміну.

Водночас Соколовська зазначила, що їй не відома жодна інформація з приводу підготовки обміну її підзахисного на Савченко.
Рибін у свою чергу заявив, що з такими питаннями слід звертатися не до нього, а до “тих, хто займається обміном або каже, що займається”.

Читайте також:
Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Александров і Єрофєєв у госпіталі в Києві

Александров і Єрофєєв у госпіталі в Києві

Нагадаємо, двох спецпризначенців головного розвідувального управління генштабу ЗС Російської Федерації – капітана Євгена Єрофєєва й сержанта Олександра Александрова – військовослужбовці сил АТО затримали 16 травня 2015 року в зоні бойових дій під м. Щастя Луганської області після їх нападу на українські позиції.

Євген Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив Александров. Внаслідок терористичної акції цієї групи загинув військовослужбовець ЗСУ Вадим Пугачов.

ГРУшників доправили до Києва. Слідство у їхній справі стало доказом збройної агресії Росії проти України та участі у війні на боці “ДНР/ЛНР” кадрових військових РФ.

Наприкінці серпня 2015 року досудове розслідування стосовно Єрофєєва і Александрова було завершене. Російські ГРУшники обвинувачуються у вчиненні низки злочинів, зокрема у веденні агресивної війни, створенні терористичної групи, терактах.
Єрофєєв і Александров, вилікувані в Києві після поранень, змінили свідчення й заявили, що вони – звільнені з лав ЗС РФ, а попередні покази давали під тиском українських спецслужб.

У Голосіївському суді розгляд справи Єрофєєва й Олександрова затягувався.
На початку березня зник київський адвокат Александрова – Юрій Грабовський. 25 березня його закопаний труп знайшли в Жашківському районі Черкаської області, двох підозрюваних в убивстві затримано.
Згодом було оприлюднено відео, на якому Грабовський під дією ймовірно психотропних речовин відмовлявся захищати Александрова.

Читайте також:
Що потрібно знати про справу Грабовського – вбитого адвоката російського ГРУшника

Віддавна розглядалася можливість обміну ГРУшників на українців Надію Савченко, Олега Сенцова й Олександра Кольченка, незаконно засуджених у Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.