Пам’ятка “дембелям”: що потрібно забрати з армії

 

Генеральний штаб Збройних Сил України поширив пам’ятку для військовослужбовців, які підлягають демобілізації, розроблену спільно з ГО Юридична сотня.
У ній розповідається про те, які документи повинні отримати військовослужбовці, що звільняються в запас, яке інвентарне майно необхідно здати та які речі можна залишити собі.

Згідно з пам’яткою, у військовослужбовця має бути військовий квиток із відміткою у розділі про участь в боях і походах – участь в АТО. Ця інформація буде потрібною, наприклад, при оформленні пенсій, оскільки стаж в зоні АТО йде місяць за три.

У разі поранення в зоні АТО військовий повинен забрати з собою документи з медичних пунктів. Вони знадобляться при можливих оформленнях інвалідності або проходженні медично-санітарної комісії.

При демобілізації також видається службова характеристика для подальшого працевлаштування.

Якщо до мобілізації військовослужбовець не мав постійного місця роботи, у фінансовій частині можна отримати довідку про заробітну плату, яка знадобиться в центрі зайнятості та на підставі якої будуть нараховувати допомогу.

Фінансові розрахунки з військовими проводяться в день звільнення в запас.

Крім того, військовослужбовці протягом 5 днів повинні стати на облік у військовому комісаріаті.

пам'ятка-демобілізованим1

До інвентарного майна, яке треба здати під час демобілізації, належать: бронежилет, балістичний шолом, спальник, спальний килимок, чохли до шолома та захисного жилета.

Особисті речі, які не потрібно здавати: форма літня та зимова, берці, спідня білизна, ремінь, рукавички, шапки й кепки, шкарпетки.

пам'ятка-демобілізованим2

Як писала Новинарня, 25 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення у запас військовослужбовців, призваних під час так званої четвертої черги часткової мобілізації.

Читайте також:
Міноборони: Найближча хвиля мобілізації буде в 3-4 рази меншою, ніж попередні

Чергової мобілізації може не бути, якщо набереться достатньо контрактників, – РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна