Дві третини українців прагнуть розв’язання проблеми Донбасу мирними переговорами, – КМІС

 

Абсолютна більшість громадян України вважають найоптимальнішим варіантом розв’язання конфлікту на Донбасі продовження міжнародних мирних переговорів до повного врегулювання. При цьому менш ніж за рік число прихильників мирного врегулювання помітно зросло.
Про таке свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

На запитання, “який варіант виходу з нинішнього воєнного конфлікту на Донбасі ви вважаєте найбільш прийнятним”, лише 20,5% опитаних сказали, що має бути “активізація воєнних дій, наступ до повного визволення Донбасу”.

При цьому варіант “продовження міжнародних переговорів до повного врегулювання” обрали 66,5% українців.

Бажання мирно розв’язати проблему сепаратизму на Донбасі переважає в усіх регіонах країни. Найбільше – на самому Донбасі (в тій його частині, що підконтрольна Україні). Тут цей варіант обирають 86,0% опитаних. На Сході таких 79,5%, на Півдні – 72,7%, на Заході – 62,4%. Порівняно найменше – в Центрі – 56,6%.

Війни до переможного кінця найбільше вимагають мешканці не Заходу, як можна було б очікувати, а Центру України – 28,4%. На Заході такий варіант більше до вподоби 23,8% опитаних, на Півдні – 19,9%, на Сході й на Донбасі – лише 6,9 і 5,9% відповідно.

КМІС опитування - вихід із війни на Донбасі

Якщо підняти архіви опитувань КМІС, то можна зауважити що за вісім місяцівіз липня 2015 року, коли Київський міжнародний інститут соціології проводив аналогічне опитування, – кількість прибічників мирного врегулювання зросла майже на 10% – від 55,8% до 66,5%.

Водночас “мілітаристське крило” скоротилося приблизно на 8% – з 28,3% до 20,5%.

Для порівняння, опитування КМІС у липні 2015 року:

КМІС опитування - вихід із війни на Донбасі - липень 2015

Нагадаємо, що, за результатами березневого опитування 2016 року, понад 78% українців вважають, що влада веде країну в хибному напрямку й ситуація погіршується.

Опитування проводилося з 23 лютого по 8 березня 2016 року на замовлення клієнта.
Методом особистого інтерв’ю опитано 2039 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім Криму) за 4-ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.
У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.
Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн–ефекту 1.5) не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.

Читайте також:
Якби вибори відбулися зараз, президентом стала б Тимошенко, – рейтинги КМІС

Понад 43% українців хочуть перевиборів парламенту.
Лідери симпатій – “Батьківщина”, “Опоблок”, БПП, – опитування

Найбільше громадян хочуть бачити прем’єр-міністром Тимошенко, – опитування

Про що не говорить держава. “Новинарня” з’ясувала точні втрати в АТО всіх силових структур

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна