Прокуратура Росії може заборонити TripAdvisor через “приписку” Криму до України

 

Генпрокуратуру РФ просять перевірити діяльність міжнародного туристичного інтернет-порталу TripAdvisor, на картах якого окупований Росією Крим вказаний як територія України.
Із відповідним офіційним запитом до генпрокурора Юрія Чайки звернувся депутат Держдуми РФ від партії Справедлива Росія Олег Міхеєв, повідомляє сайт “Турпром”.

Саме цей сайт і звернувся до Міхеєва з проханням розібратися в “неподобстві”. Мовляв, як же так – американський TripAdvisor активно працює в Росії, представлений у доменній зоні .ru, але при цьому ображає почуття росіян, називаючи Крим українським!

“З одного боку, це може бути прикрою помилкою компанії. З іншого ж боку, в даний час із метою політичної боротьби, пропаганди використовуються всі можливі методи, в тому числі й залучення комерційних організацій та їхніх ресурсів”, – зазначається у зверненні депутата до генпрокурора РФ.

Інформаційна група “Турпром”, яка позиціонує себе як провідний туристичний інтернет-портал Росії, відзначається надзвичайною заполітизованістю. Досить зазначити, що навіть у суто інформаційних повідомленнях українську владу називають “хунтою”, “узурпировавшими власть националистами” тощо.

Фрагмент новини на сайті Тourprom.ru

Фрагмент новини на сайті Тourprom.ru

 

Фрагмент новини на сайті Тourprom.ru

Фрагмент новини на сайті Тourprom.ru

У новині порталу про запит Міхеєва до генпрокурора, зокрема, зазначається, що для компанії TripAdvisor “географічна прив’язка об’єктів є частиною бізнесу, а позиціонування Криму «українським» може сприйматися як спроба проектування на російську аудиторію так званої «м’якої сили» США з огляду на досить велику кількість відвідувачів даного сайту”.

“Втім, поведінка даної компанії в Росії викликає запитання і без «політики». Дійсно, компанія веде свій бізнес у Росії, має в Москві офіс, а також сайт у російській доменній зоні «ru», проте, порушуючи конституцію РФ, де Крим позначений як один із суб’єктів Росії, продовжує вводити наших мандрівників в оману, представляючи на своїх сторінках цей півострів як складову частину України. І це через 2 роки після входження Криму в Росію!” – обурюється “Турпром”.

Видання також нагадує, що ще влітку минулого року голова партійної фракції партії “Справедлива Росія” в Держдумі Сергій Миронов уже порушував питання про неприпустимість діяльності в РФ організації, яка “ігнорує російську конституцію”, але незважаючи на це, TripAdvisor “досі не зробив ніяких висновків”.

Олег Міхеєв відомий тим, що раніше звернувся до генпрокурора з проханням розглянути питання про можливу заборону діяльності в Росії відомої американської компанії Coca-Cola. Причиною такого звернення став скандал довкола новорічної рекламної кампанії бренду.

Як писала Новинарня, спершу російське представництво “Кока-Коли” на своїй офіційній сторінці у мережі “Вконтакте” розмістило карту Російської Федерації без Криму, Калінінградської області та Курильських островів. Після того, як російські користувачі почали висловлювати обурення, адміни змінили мапу, додавши до неї, зокрема, окупований Крим.

Зрештою організатори акції “від гріха подалі” взагалі зняли карту зі сторінки, але вона залишилася в кеші Гугла й обурила українську громадськість. Дійшло до депутатських звернень, закликів бойкотувати продукцію фірми й заяви посольства України у США.
Керівництво компанії було змушене принести Україні офіційні вибачення.

“Така поведінка показує, що іноземна комерційна компанія, яка працює в Росії, не готова дотримуватися російського законодавства. Більше того, з метою просування своєї продукції вона готова нехтувати такі інтереси РФ, як територіальна цілісність”, – наголосив Міхеєв у своєму зверненні до генпрокурора.

Читайте також:
Україна перейменовує міста і села Криму:
Яні Капу, Ас, Герценберг, Ічкі, Єді-Кую – в піку Росії

РНБО розсекретила: паралельно з окупацією Криму
РФ передбачала вторгнення на решту України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна