РНБО розсекретила: паралельно з окупацією Криму РФ передбачала вторгнення на решту України

 

Перед початком вторгнення до Криму наприкінці лютого 2014 року Росія на кордоні з Україною зосередила 38 тисяч військовослужбовців з великим арсеналом важкої техніки, вертольотів і кораблів. Про це йдеться у стенограмі засідання Ради національної безпеки та оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі наприкінці лютого – в березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).

Стенограму розсекретили цими днями. У ній сказано, що, за даними Міністерства оборони, які на той час представив виконувач обов’язків міністра оборони Ігор Тенюх, “під прикриттям навчання збройних сил Російської Федерації відбувається концентрація російських військ вздовж всього українсько-російського кордону”.

“Їхня мета – не просто демонстрація сил, але реальна підготовка до вторгнення на нашу територію: перехід і виконання бойових завдань. На Київському, Харківському і Донецькому напрямках вже сконцентровано 38 тис. осіб, 761 одиниця збройної танкової техніки, 2200 броньованих машин, 720 артилерійських систем та залпового вогню, також до 40 ударних вертольотів і 90 вертольотів бойового забезпечення та 90 літаків штурмової авіації. В акваторії Чорного моря на бойове чергування вийшло 80 військових кораблів РФ”, – повідомляв Тенюх.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький зазначив, що президент РФ Володимир Путін і до сьогодні не відмовився від плану дезінтеграції України та встановлення контролю над нею. Як передає УНІАН, про це Скібіцький сказав під час засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Як інформує РНБО, Російська Федерація цілеспрямовано готувалася до агресії щодо України починаючи з 2013 року. Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України Володимир Горбулін під час презентації матеріалів дослідження на тему “Крим. Війна: передумови російської агресії” на прес-конференції у четвер.

За його словами, Росія, використовуючи владу Віктора Януковича для “демонтажу суверенітету і незалежності України”, розробила та впроваджувала в дію стратегію, спрямовану на розвал Збройних Сил, спецслужби “переходили під контроль російських кураторів”, велася агресивна антиукраїнська пропаганда та підготовка до гібридної війни.

Але, за висновками НІСД, “російський бліцкриг проти України провалився”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна