ОБСЄ: щоб вплинути на спостерігачів, бойовики “ДНР” возять по селах “ряджених”

 

Керівники незаконних збройних формувань на Донбасі звозять автобусами підставних місцевих мешканців, щоб впливати на спостерігачів ОБСЄ. Про це заявив перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг під час брифінгу в Маріуполі.

“Коли ми збиралися виїжджати із села (Зайцеве), на дорозі перебувала група цивільних осіб не з цього населеного пункту. Я також бачив Басуріна (заступника командуючого корпусом “армії ДНР”), що ховався в будинку прямо за цими людьми”, – сказав Хуг, відповідаючи на запитання представниці так званого “міністерства інформації ДНР”, чому заступник голови СММ поспілкувався з одними місцевими мешканцями і не захотів спілкуватися з іншими.

Хуг також повідомив, що коли група спостерігачів ОБСЄ разом із ним поїхала сьогодні із Зайцевого, Басурін обігнав їх на своєму автомобілі на шляху в Донецьк.

“Ви можете передати Едуарду Басуріну, що я готовий поспілкуватися з ним безпосередньо, і йому не потрібно автобусами завозити людей, щоб спілкуватися опосередковано”, – цитує Хуга агенція Укрінформ.

На уточнююче запитання про те, як спостерігачі дізналися, що це були не місцеві мешканці, Хуг сказав: “Вони дивилися на церкву і шукали вхід до неї”.

Крім іншого, Александр Хуг поінформував, що протягом січня члени моніторингової місії ОБСЄ зіткнулися з перешкодами у виконанні своїх обов’язків приблизно 100 разів, і за 80 відсотків цих обмежень відповідальні бойовики ДНР/ЛНР”.
“60% – це була повна відмова в доступі до певних об’єктів. За лютий вже зареєстровано близько 60 таких випадків”, – зазначив Хуг.

Також Александр Хуг повідомив, що до кінця 2016 року місія ОБСЄ планує збільшити свою присутність в Україні на 800 осіб.
При цьому він зазначив, що мандат місії закінчується в кінці березня. “Щоб продовжити мандат необхідно консенсусне рішення всіх 57 країн”, – сказав Хуг.

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії констатував, що з початку року ситуація в сфері безпеки на лінії розмежування на Донбасі погіршилася. За словами Хуга, з цією оцінкою згодні представники спільного центру координації та контролю (СЦКК) як з українського, так і з російського боку, з якими він зустрічався 16 лютого в Соледарі.

“Я прибув учора рано вранці (16 лютого) в Соледар де ми зустрічалися з генералами РФ і України з СЦКК. Разом оцінили ситуацію в сфері безпеки на лінії розмежування. Зійшлися на тому, що з початку року ситуація погіршилася”, – зазначив Хуг.
При цьому він підкреслив, що всі представники в СЦКК для досягнення результату повинні працювати спільно і “серйозно ставитись до завдання, яке вони отримали в контексті мінських угод.

Читайте також:
Німеччина на чолі ОБСЄ обіцяє посилення міжнародної спостережної місії на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна