Богатир Халаджі, який зіграв Івана Силу, засів в “ДНР” та вважає Україну “Руїною” і “маріонеткою”

 

Відомий богатир-стронгмен Дмитро Халаджі, який у 2013 році зіграв українського атлета Івана Фірцака у фільмі “Іван Сила”, переїхав на постійне проживання в “ДНР”, іноді виступає в донецькому цирку і не бажає їхати на підконтрольні Києву території, бо вважає владу України “маріонетковою”.
Про це сам Халаджі розповів в інтерв’ю газеті “Донецкое время”, що віднедавна видається сепаратистським угрупованням “ДНР”. Газета №5 (19) вийшла друком минулого тижня.

“Як ви вважаєте, чи можна відшукати виправдання українським військам, які обстрілюють Донбас? І чи варто шукати такі виправдання?” – запитав атлета донецький журналіст.
Відповідь Дмитра Халаджі була така: “Розумієте, в даному випадку слово «Україна» не цілком справедливе. Вся справа в маріонетковому уряді України”.

“Ми можемо дуже довго сперечатися, наводити якісь аргументи, доводи. Але, на жаль, ми не здогадуємося про справжні причини того, що відбувається”, – додав артист.

Донеччанин в ролі Івана Сили в однойменному фільмі

Донеччанин у ролі Івана Сили в однойменному фільмі

Довідка “Новинарні
Халаджі Дмитро Васильович народився у 1979 році в місті Комсомольське Старобешівського району Донецької області.
Український спортсмен-стронгмен, артист цирку, кіноактор. Автор десятків силових рекордів, зокрема й занесених до Книги рекордів Гіннесса.
Учасник багатьох телепроектів. Фіналіст шоу “Україна має талант” 2009 року.
У 2013 році знявся в головній ролі у фільмі “Іван Сила” про закарпатського силача Івана Фірцака – “Кротона”, відомого в 1920-30-ті роки (режисер – Віктор Андрієнко; всі кошти на стрічку – 15,4 млн. грн. – виділила Українська держава).
Хобі – літературна творчість. Написав кілька оповідань про знаменитих богатирів, за які в 2010 році був нагороджений літературною премією “Золоте перо Русі” (Москва).

Дмитро Халаджі визнає, що його кінематографічна кар’єра була на злеті, але перервалася через те, що він “залишається вірним” Донецьку.

“Жертвуючи своєю кар’єрою, я залишаюся відданим рідному краю. Вона, кар’єра, обірвалася на злеті. Війна все плани переплутала. Після зйомок фільму «Іван Сила», в якому я брав безпосередню участь, намічалося ще два телевізійних проекти зі мною. Будемо так говорити: починалася моя кінематографічна кар’єра. І війна, зрозуміло, всі ці нитки обірвала”, – сказав Халаджі в інтерв’ю, яке називається “Богатирський патріотизм”.

“Чому я повинен кудись їхати? Донбас – моя батьківщина, тут могили моїх предків, і заради чого я повинен все це залишати?
Скажу вам навіть більше: поки на моїй рідній землі не настане справжній мир, я нікуди не поїду. До тих пір, поки я не буду впевнений у безпеці своєї батьківщини”, – так 36-річний атлет розповів про своє небажання покидати “ДНР”.

Атлет-літератор так оцінює нинішній історичний період України: “Зрозуміло, дуже важко дивитися на все, що відбувається. Як людина, захоплена історією, я бачу, що щось подібне відбувалося в нашому минулому. Знаючи, скільки часу все це відбувалося, з якими втратами і бідами це було пов’язано, я приблизно можу уявити, що буде далі.
Те, що відбувається сьогодні, я порівнюю і знаходжу аналогії історичного періоду в Україні, який називається Руїною. Тоді, після смерті Богдана Хмельницького, багато років тривала міжусобна війна між різними гетьманами, отаманами, полковниками… Боюся, що та ситуація, яка [в Україні] зараз, дуже надовго. Але я покладаюся на Господа…”

“З огляду на всі конфлікти, які зараз відбуваються, як не крути, світ клином сходиться на нас. Донбас виявився на стику геополітичних інтересів”, – вважає Дмитро Халаджі.

У фільмі "Іван Сила" де кількох шоу партнером Халаджі був Василь Вірастюк

У фільмі “Іван Сила” та кількох шоу партнером Халаджі був Василь Вірастюк

На запитання, чи підтримують із ним зв’язок колеги по богатирському цеху з України, Халаджі відповів: “Знаєте, цілком нормально спілкуюся з усіма”.
При цьому він зазначив, що в таких розмовах про політику майже не йдеться. “Не дуже багато. Не бачу в цьому сенсу, люди там все самі прекрасно розуміють. І є питання, які краще не зачіпати”, – сказав спортсмен.

Як розповів Дмитро Халаджі, за час війни в Донбасі він кілька разів виступав на арені донецького цирку “Космос” (зокрема на Новий рік), один раз – у луганському цирку, також брав участь у програмі цирку в місті Орел (РФ).

У червні 2015 року ЗМІ також повідомляли, що Халаджі виступив із силовим шоу в Макіївській виправній колонії – цей захід відбувся за “підтримки генеральної прокуратури ДНР”.

Дмитро Халаджі виступає в макіївській колонії на запрошення "прокуратури ДНР". Червень 2015

Дмитро Халаджі виступає в макіївській колонії на запрошення “прокуратури ДНР”. Червень 2015

За словами Дмитра, зараз він “поринув у творчість, пов’язану з історією”.
“Не так давно був знятий цикл невеликих фільмів під назвою «Звідки єсть пішла земля руська». Сподіваюся, коли погода дозволить, коли потеплішає, будемо знімати продовження цього циклу”, – заявив Халаджі, додавши, що його з дитинства дуже захоплювала історія давньої Русі.

Дмитро Халаджі - Дмитрий Халаджи - Донецкое время 1

Шпальта з інтерв'ю Дмитра Халаджі в газеті "Донецкое время" за 10 лютого 2016

Шпальта з інтерв’ю Дмитра Халаджі в газеті “Донецкое время” за 10 лютого 2016

Читайте також:
У “ДНР” почали виносити смертні вироки

Бойовики “ДНР” оприлюднили відео, на якому військовий з Росії катує донеччанина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна