СБУ оприлюднила докази співпраці російських офіцерів із СЦКК з терористами “ДНР-ЛНР”

 

Служба безпеки України оприлюднила докази співпраці з бойовиками представників російської сторони, які входять до складу Спільного центру координації та контролю питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).
Про це на брифінгу повідомив голова СБУ Василь Грицак.

За його словами, отримані СБУ матеріали доводять, що під прикриттям мандата СЦКК російські кадрові військові беруть участь та безпосередньо керують навчаннями бандформувань, а також постачають на окуповані території України військово-методичну літературу.

Так, під час чергової ротації російської частини місії СЦКК 27 січня на пункті прикордонного контролю у двох російських офіцерів було вилучено 14 посібників із військової справи із грифом обмеження доступу “Для служебного пользования”.

А 2 лютого 2016 року на пункті пропуску “Гоптівка” Харківської області у військовослужбовців ЗС ФР вилучили матеріали, які підтверджують їх сприяння бойовикам “ДНР/ЛНР“.

Зокрема, четверо офіцерів, серед яких був начальник штабу – заступник керівника російської сторони в СЦКК полковник Ігоря Кірсанов, провозили методичні матеріали та курси лекцій на такі теми:

  • використання сучасних бойових танкових підрозділів в особливих умовах;
  • використання ручних гранат, мін, підривних зарядів та пристроїв під час підриву мостів, будинків та інших споруд;
  • посібники для підготовки фахівців з використання систем залпового вогню “Смерч”, “Ураган”, “Град” тощо.
Фото прес-служби СБУ

Фото прес-служби СБУ

Також у військовослужбовців РФ було “вилучено блокнот із нотатками способів здобуття інформації військовою наземною розвідкою та численними власноручними помітками з ознаками тайнопису”, повідомляє СБУ.

Відео свідчень російського офіцера Службі безпеки України:

“Насправді ці матеріали безпосередньо стосуються ведення бойових дій на окупованих територіях України”, – зауважив Грицак.

У підполковника Єлізара Попова, майорів Сергія Трофименка та Юрія Фролова вилучили засвідчені печаткою оригінали витягів із наказу так званого міністра оборони “ДНР” про “нагородження бійців і командирів збройних сил «Донецької народної республіки», які проявили особливу доблесть” за “воїнський подвиг та допомогу, надану «ДНР» у боротьбі з відбиття агресії держави Україна воїнами-інтернаціоналістами” та медалі ” “Воин-интернационалист”.

Фото прес-служби СБУ

Фото прес-служби СБУ

Окрім того, у росіян було вилучено різноманітні військові шеврони, прапори “ДНР/ЛНР” та сувенірну продукцію, що пропагує терористичні угруповання й “Новоросію”.

У зв’язку з виявленими у російських офіцерів із СЦКК матеріалами українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за статтями 333 та 258-3 ККУ (“порушення порядку передачі товарів, що підлягають державному експортному контролю” та “сприяння діяльності терористичної організації”).

Про арешт чи подальше затримання російських посібників терористів не повідомляється.

Довідка
Спільний центр координації та контролю питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін був створений для практичного втілення Меморандуму виконання протоколу щодо кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану, підписаного 19 вересня 2014 року в Мінську.
Основні завдання СЦКК – контроль за виконанням вимог із повного припинення вогню, відведення засобів ураження калібром 100 мм та вище від лінії зіткнення, а також моніторинг буферної зони. До центру входять представники ЗС України та Росії.

Читайте також:
Українські військові попередили провокційний теракт бойовиків у “сірій” зоні

Затриманий СБУ диверсант із батальйону “Призрак” розколовся перед камерою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна