Геращенко передала в міжнародні організації докази того, що “ДНР/ЛНР” – терористи

 

Представник України в гуманітарній підгрупі на мінських переговорах Ірина Геращенко
надішле офіційне звернення до ОБСЄ й Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою дати оцінку заявам самопроголошених лідерів “ДНР”, які погрожують застосувати проти українських полонених смертну кару на підставі нібито Кримінального кодексу 1961 року.

“Підготувала офіційне звернення до ОБСЄ і МКЧХ з вимогою негайно дати оцінку заявам маріонеток Кремля на окупованому Донбасі щодо долі заручників, якими ОРДО-ОРЛО шантажують Україну”, – повідомила сьогодні Геращенко у “Фейсбуці”.

“Бойовики погрожують всьому світові, що вони будуть застосовувати до заручників методи ІДІЛ – смертну кару, посилаючись при цьому на кримінальний кодекс неіснуючоі країни – СРСР”, – пояснила народна депутатка.

Представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з питань врегулювання ситуації на Донбасі зазначила: “Днями в російських ЗМІ вийшли заяви представників бойовиків (є диктофонні записи цих заяв), що начебто в так званій ДНР діє “кримінальний кодекс” на базі кодексу колишнього СРСР і що бойовики можуть застосовувати до заручників судилища, 30 років ув’язнення і смертну кару”.

Ірина Геращенко заявляє, що прямий шантаж означає визнання лідерами “ДНР/ЛНР” своєї терористичної природи.

“Мені щодня зі сльозами дзвонять мами й дружини заручників, які розповідають, що їх близьким погрожують “концентраційними таборами”, 30 роками каторги та розстрілами. Очевидно, що це шантаж і знущання над родинами. Але ще більше очевидно, що це є пряме зізнання в тому, що “ДНР” і “ЛНР” – це терористичні організації. І на це терміново має відреагувати світ”, – наголошує Геращенко.

“Тому я звернулася до своїх колег до парламенту, що входять до делегацій ПА ОБСЄ і ПАРЄ, з проханням терміново поінформувати про ці погрози громадянам України, яких незаконно утримують бойовики, і ОБСЄ і ПАРЄ”, – розповіла пані Ірина.

За її словами, “подібні заяви – це не просто шантаж України долями заручників, які вже давно мали бути звільнені, а й виклик всьому світові. Які ще докази потрібно, щоб зрозуміти, що так звані “ДНР-ЛНР” – це терористичні організації, чиї принципи благословили в Кремлі і чия тактика мало чим відрізняється від “Ісламської держави”?”

“Місяць тому ОРДО – ОРЛО дали публічні обіцянки звільнити заручників, а зараз лякають світ їх катуванням”, – нагадує депутатка.

Ірина Геращенко зазначає, що 12 лютого – річниця підписання Мінських мирних угод, иа наголошує, що Російська Федерація несе повну відповідальність за дії бойовиків і також має прямі зобов’язання перед ПАРЄ й ОБСЄ.
“Будь-які натяки на смертну кару і порушення прав людини – це є перекреслювання принципів цих організацій”, – зазначає представниця Києва на переговорах у Мінську.

Геращенко розповіла, що передала “всі ці заяви” міністру закордонних справ України Павлові Клімкіну з проханням порушити відповідне питання під час зустрічі глав МЗС у нормандському форматі в Мюнхені 13 січня.

Читайте також:
Через агресивність бойовиків Кучма скасовує чергову зустріч ТКГ в Мінську

“Думаю, тема знущань над заручниками, блокади їх звільнення і погроз закатувати має прозвучати також від нашого постійного представника в ООН під час спілкування з колегами. Світ повинен розуміти, що на Донбасі заправляють справжні терористи. І це загроза не тільки для України”, – зазначила Ірина Геращенко.

Довідково
Дар’я Морозова, так званий “уповноважений з прав людини Донецької народної республіки”, днями в інтерв’ю російській “Новой газете” заявила: “Кримінальний кодекс «ДНР» був розроблений на основі Кримінального УРСР 1961 року. Там є вища міра покарання – розстріл”.

Саме на підставі цього “кодексу” наприкінці січня ДНРівський суд виніс резонансний вирок: боєць українського полку Нацгвардії “Азов” Євген Чуднецов, уродженець Макіївки, засуджений до 30 років колонії суворого режиму і ще двох років обмеження волі. Такий жорсткий вирок він отримав пережусім через націоналістичні татуювання. При тому що “прокурор ДНР” вимагав вищої міри покарання – розстрілу.

Читайте також:
Українські тюремники привезли з ОРДЛО 18 “зеків” із важкими вироками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна