Карлик на $40 млрд. Таємні статки Путіна у фільмі BBC

 

Телеканал BBC One показав документальний фільм Річарда Білтона “Таємні багатства Путіна”, в якому російського президента звинувачують у тому, що він використовує свою владу, аби накопичити колосальні статки.
Автор картини зустрівся з колишніми кремлівськими інсайдерами, які знають, як Путін “ховає свої багатства”, передає “Дождь”.

За оцінкою автора фільму, Володимир Путін — найбагатша людина в Європі та один із найбагатших у світі. Його статки оцінюються в 40 мільярдів доларів.

Зазначається, що у Володимира Путіна є нерухомість в Іспанії. Про це у фільмі говорив підполковник юстиції Андрій Зиков, який вів так звану “справу Путіна”.
Гроші на будівництво котеджів були нібито переведені в Іспанію корпорацією “20-й трест”. За фактом розкрадання бюджетних коштів керівництвом цієї корпорації було порушено кримінальну справу, яку розслідував Зиков, будучи тоді слідчим з особливо важливих доручень. Він стверджує, що в розкраданні коштів цим акціонерним товариством замішаний особисто Путін, за чиєю ініціативою воно й було створене.

Російський бізнесмен Макс Фрідзон звинувачує Володимира Путіна в тому, що той нібито отримав 4% нафтової компанії Фрідзона, коли був заступником мера Санкт-Петербурга. Компанія отримала ексклюзивні права на постачання авіапального в аеропорт “Пулково”. За словами Фрідзона, спочатку Путін просив частку в розмірі 15%, проте ні в яких документах це не було відображено.
Кремль подібні звинувачення заперечує.

Люди з близького оточення Володимира Путіна називають його Михайлом Івановичем — так звучить псевдонім президента, розповів журналісту колишній глава “Совкомфлоту” Дмитро Скарга.

Скарга каже, що в березні 2002 року займався передачею Путіну яхти “Олімпія” від Романа Абрамовича за 45 мільйонів доларів. За твердженням Скарги, яхта була передана Путіну через офшорну компанію, але справжнім власником був особисто президент.

“Поточні витрати на яхту оплачувалися з російського бюджету”, — розповів співрозмовник BBC.

Частим гостем яхти був, зокрема, друг президента Геннадій Тимченко, який до 2014 року був власником нафтотрейдера Gunvor. У фільмі сказано, що у Путіна були інвестиції в цій компанії.

У цьому ж фільмі виконуючий обов’язки заступника голови міністерства фінансів США з питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Адам Зубін, який відповідає за санкції, заявив телерадіокомпанії ВВС, що влада США знає про корумпованість Путіна “вже багато-багато років”.

За словами Зубіна, Путін збагачує своїх друзів і найближчих союзників, хто йому служить, та натомість віддаляє від державних ресурсів усіх решту. “Для мене це картина корупції”, — каже американський посадовець.

Зубін, який узяв участь у розслідувальній передачі BBC Panorama, не став коментувати повідомлення про таємний звіт Центрального розвідувального управління США 2007 року, за якими багатство Путіна оцінювалося приблизно в 40 мільярдів доларів, але підтвердив, що президент Росії нагромаджує приховані багатства.

“За повідомленнями, він (Путін) має платню від держави приблизно в 100 тисяч доларів на рік. Це не точне відображення його багатства, бо він давно тренується і практикується в тому, як приховати своє справжнє багатство”, – сказав Зубін.

ВВС нагадала, що раніше Володимир Путін уже заперечував схожі звинувачення. Нині ж його речник заявив компанії, що “такі питання не потребують відповіді, бо є чистою вигадкою”.
Сам Путін відмовився дати інтерв’ю для передачі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна