ГУР: Росія прислала на Донбас військовий ешелон та колону бойової техніки. Є загроза ескалації

 

Загроза відновлення активних бойових дій на Донбасі існує. Ескалацію в зоні АТО можна очікувати у будь-який момент. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі сьогодні заявив Вадим Скібіцький, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

“Режим Путіна продовжує утримувати на території України російські окупаційні війська, які перебувають у готовності до відновлення активних бойових дій. При цьому воєнною розвідкою України постійно фіксуються факти порушення противником Мінських домовленостей у частині, що стосується припинення вогню та відведення важкого озброєння від лінії розмежування”, – розповів Скібіцький.

За даними розвідки, російська сторона продовжує постачання зброї та боєприпасів з території РФ до тимчасово окупованих районів. Для цього використовуються пункти пропуску “Ізварине” та “Успенка”, а також залізничні станції Краснодон, Суходільськ та Іловайськ.

“Зокрема, зафіксовано прибуття з території Росії військового ешелону до станції Краснодон. Всього було доставлено на територію України 6 бойових машин і близько 300 тонн боєприпасів та іншого матеріально-технічного майна. Крім того, через пункти пропуску “Успенка” до населеного пункту Амвросіївка зафіксовано рух військової колони у складі 2 танків, БМП, 3 БТР і 3 вантажних автомобілів. На територію України прибуло близько 70 бойовиків”, – розповів Вадим Скібіцький.

Він також наголосив на тому, що РФ блокує розширення мандату місії ОБСЄ на всі ділянки україно-російського кордону, що перебувають під контролем бойовиків, додав представник української розвідки.

За словами Вадима Скібіцького, загалом обстановка характеризується нарощуванням угруповання російських окупаційних військ на окремих напрямках, здійсненням провокування українських силових структур на ведення дій у відповідь, а також вдосконаленням бойового вишколу частин та підрозділів 1-го та 2-го армійського корпусів російських військ та всебічного забезпечення цих корпусів технікою та боєприпасами.
Вони здійснюють провокації з використанням мінометів, стрілецького озброєння та бойової броньованої техніки.

“Найбільше активно противник застосовує провокаційні дії на Донецькому напрямку. Загалом протягом тижня зафіксовано 285 провокаційних обстрілів позицій українських силових структур. Були використані стрілецька зброя, гранатомети, танки, міномети на БМП. За минулий тиждень таких обстрілів було 230”, – зазначив Вадим Скібіцький.

Фото Укрінформ

Фото Укрінформ

Крім того, спостерігається активізація розвідувально-диверсійної діяльності, насамперед на Донецькому та Маріупольському напрямках, зокрема, для звинувачення України у невиконанні Мінських угод.

“Особливого значення ці провокації набувають напередодні підготовки до проведення місцевих виборів на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, а також у період підготовки до проведення у Нідерландах референдуму щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС”, – зауважив Скібіцький.

У період з 16 по 22 січня розвідувальні органи України зафіксували також 31 факт невиконання Мінських домовленостей щодо відведення техніки.
Зокрема, виявлено 32 одиниці реактивних систем залпового вогню “Град” у населених пунктах Алмазна, Алчевськ, Донецьк, Макіївка, Миколаївка, Рози Люксембург, Харцизьк, Шахтарськ.
Факти невідведення техніки підтверджуються також матеріалами космічної розвідки.

“Зокрема, у районі населеного пункту Моспіне, це 12 км від лінії зіткнення, виявлено перебування 10 танків та три САУ «Гвоздика» противника”, – зазначив пан Скібіцький.

Читайте також:
Під тиском “сепарів” ЗСУ знову почали відкривати вогонь у відповідь

За даними Головного управління розвідки Міноборони, у всіх батальйонах бойовиків заплановано проведення злагодження рот, у тому числі з бойовою стрільбою, що триватиме до кінця місяця.
Тривають тактичні навчання механізованих, танкових, артилерійських підрозділів та відпрацювання питань наступального характеру.

“Під керівництвом російських інструкторів зі складу центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ, у районах полігонів біля населених пунктів Торез та Моспіне проводяться тактичні навчання підрозділів 1-го армійського корпусу. Зосередження бойової техніки, побудова наметових містечок підтверджена космічними зйомками полігону поблизу населеного пункту Торез”, – заявив Вадим Скібіцький.

Загалом, підсумував представник ГУР МОУ, режим Путіна не відмовляється від планів розширення території адміністративних кордонів так званих “ЛНР” і “ДНР” та створення сухопутного коридору до окупованого Криму вздовж узбережжя Азовського моря.

При цьому спостерігається певна зміна у підходах до військової агресії: “від широкомасштабних військових дій – до проведення терористичних актів та збройних провокацій на території України, причому спонсором державного тероризму виступають російські спецслужби”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.