Приямок для свердловини із залізобетонних кілець: особливості облаштування та переваги ℗

Облаштування приямку залізобетонними кільцями вважається одним з найпоширеніших способів організації простору навколо гирла свердловини для її захисту, забезпечення комфортних умов під час подальших робіт та розміщення додаткових пристроїв. Цей момент обговорюється з майстрами, які надаватимуть послугу буріння Київ чи Київська область ще до початку всіх робіт, й  враховується під час складання загального кошторису проєкту.

Монтаж залізобетонних кілець можна спробувати провести самостійно, проте варто завчасно розібратися у основних нюансах проведення таких робіт, адже в результаті потрібно отримати сухе утеплене комфортне приміщення під надійним герметичним захистом від потрапляння всередину будь-яких сторонніх предметів, бруду або ж інших решток.

Приямок із залізобетонних кілець – що це таке та які в нього переваги?

Таким приямком називають облаштоване технічне приміщення, обгороджене стінками залізобетонних кілець певного діаметру всередині якого простір має бути надійно захищеним не лише від стороннього втручання, а й потрапляння поверхневого бруду чи ґрунтових порід. В самому приміщенні можна проводити обслуговування насосного обладнання, розташовувати автоматику тощо.

Якщо планується використання кількох таких залізобетонних кілець з укладанням одне на одне, фахівці рекомендують завчасно продумати використання додаткових будівельних матеріалів та способи укріплення, за допомогою яких буде перекрито ділянки стиків між кільцями. Це зумовлено тим, що через наявні тріщини та простір всередину можуть потрапляти ґрунтові води, підземні породи, інші типи забруднень, що в свою чергу негативно впливає на стан свердловини та якість її води.

Серед основних переваг такого матеріалу для облаштування приямків варто зазначити:

  • довговічність експлуатації такої конструкції, що обумовлено застосуванням надійного і міцного металевого каркасу;
  • стійкість конструкції до зміни природних умов, наприклад, зсуву підземних ґрунтів, що особливо актуально, якщо буріння нової свердловини проводиться в умовах сипучих або ж крихких типів порід;
  • стійкість до підвищеного навантаження;
  • можливість швидкого облаштування простору без додаткових зусиль, зокрема якщо порівнювати з викладанням стінок цеглою;
  • можливість обирати розміри відповідно власним потребам або ж побажанням, що дає можливість зробити приямок більш зручним і комфортним під час проведення в ньому робіт та розміщення додаткового обладнання.

Окремо варто звернути увагу на доступну вартість такого матеріалу, особливо в порівнянні з іншими варіантами облаштування приямку навколо свердловини (кесонами, викладку цеглою, цементуванням тощо). Завдяки використанню залізобетонних кілець для замовників буріння свердловини ціна всіх робіт буде суттєво нижчою, а результат – надійним і довговічним.

Основні етапи облаштування приямку свердловини

Окрім вибору відповідного діаметру залізобетонних кілець, підбору матеріалів для обробки швів власникам необхідно визначитися щодо необхідності додаткового бетонування (з додаванням піску і дрібного щебеню) підлоги, що в свою чергу залежить від рівня розташування ґрунтових вод на ділянці, а також з надійним матеріалом для гідроізоляції і утеплення простору.

Весь процес облаштування має розпочинатися з копання ями під кільця відповідного діаметру, безпосереднього їх встановлення і обробки швів. Щоб убезпечити свердловину від можливого забруднення чи передчасного псування, всі розрахунки та виконання робіт краще доручати перевіреним професіоналам.

Важливі особливості облаштування приямку залізобетонними кільцями

Про облаштування приямка потрібно думати ще до початку всіх бурових та облаштувальних робіт, оскільки для нього потрібно достатньо простору. Всередині встановлених кілець може розміщуватися свердловинний насос або станція, гідроакумулятор, пристрої автоматики тощо. Важливо розуміти, що при придбанні виробів з діаметром до 1 метра, розмістити всередині будь-яке додаткове обладнання буде неможливим.

Додатково варто розуміти, що встановлення таких кілець вимагає використання додаткової техніки, наприклад, маніпулятора, тому його розташування і простір для проведення роботи також має бути підготовленим завчасно.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна