На Харківському напрямку загинув російський активіст Ільдар Дадін, який підтримував Україну з 2014 року й відсидів за це

На Харківському напрямку загинув російський активіст Ільдар Дадін, який воював на боці України з 2023 року.

Про це 5 жовтня повідомила журналістка Ксенія Ларіна в соцмережі Х.

Як повідомляє російський телеграм-канал Sota, про загибель 42-річного Дадіна Ларіній повідомив інший учасник війни, колишній віцепрезидент “Газпром-банку” Ігор Волобуєв, який  послався на однополчанина загиблого.

За словами Волобуєва, Дадін воював під позивним Ганді.

Підтримка Дадіним України

У Росії Ільдар Дадін служив у Військово-морському флоті РФ, у банківських установах.

Підтримував Україну з самого початку війни у 2014 році. Брав участь в одиночних, “неузгоджених з владою” пікетах, через що чотири рази був засуджений за “Неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування” (включена до КК РФ в липні 2014 року). У березні 2016 року його засудили до трьох років колонії. Був визнаний в’язнем сумління організацією Amnesty International.  У лютому 2017 року вийшов на свободу. Стаття, за якою судили активіста, отримала назву “дадінська”.

Незадовго до початку повномасштабної війни дружині Ільдара Олександрі Свєшніковій, громадянці України, анулювали дозвіл на проживання в Росії.

На війну Дадін пішов навесні 2023 року, вступивши до “Сибірського батальйону”, а пізніше перейшовши до легіону “Свобода Росії”. В інтерв’ю “Медіазоні” він зазначив, що зробив цей вибір, бо більше не бачив сенсу у ненасильницькому опорі режиму Володимира Путіна.

“Я побачив, що Росія — це не лише країна вбивць, а й країна садистів”, — розповідав він.

Читайте також:
На війні загинув ультрас “Шахтаря” Роман Вітрянюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна