Вступали навіть в рукопашний бій: ГУР повністю зачистило Вовчанський агрегатний завод від росіян. ВІДЕО

Підрозділи Головного управління розвідки Міноборони повністю звільнили територію Вовчанського агрегатного заводу та знищили окупантів в усіх будівлях підприємства.

Про це повідомили у ГУР МО у вівторок, 24 вересня.

“В результаті надзвичайно складної та успішної операції підрозділи ГУР повністю звільнили територію Вовчанського агрегатного заводу та знищили окупантів в усіх будівлях підприємства”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що територію агрегатного заводу передано під контроль ЗСУ після зачистки усіх 30 будівель об’єкту.

Операцію здійснили спеціальні групи ГУР: «Стугна», «Парагон», РДК, «Юнгер», БДК, «Терор».

А у вівторок, 24 вересня, о 14:40 командир спецпідрозділу ГУР Тимур доповів начальнику ГУР МО України Кирилу Буданову про успішне завершення операції.

“Бійці ГУР МОУ здійснювали системну зачистку будівель заводу, постійно вступаючи в контактні бої з противником в умовах щільної забудови. В окремих випадках українські спецпризначенці вступали з ворогом у рукопашний бій. Росіяни перетворили агрегатний завод у свою пропагандистську «фортецю», задіюючи в її обороні найбільш мотивовані та професійні підрозділи, серед яких були навіть бійці 45 бригади СпП повітряно-десантних військ (кубінка, москва)”, – йдеться в повідомленні ГУР.

Розвідники повідомили, що проти українських розвідників безперервно застосовувалися значна кількість артилерії, ударних дронів-камікадзе, КАБів та важкі вогнеметні системи «Солнцепьок».

“Попри шалений опір ворога, бійцям ГУР МОУ вдалося знищити противника, взяти полонених та поповнити обмінний фонд”, – резюмували в ГУР.

Блокада Вовчанського агрегатного заводу. Передісторія

Вовчанський агрегатний завод. Довоєнне фото

Російські війська почали новий наступ через кордон на півночі Харківської області 10 травня 2024 року, однак були зупинені українськими силами. Лінія бойового зіткнення пролягає зокрема в північній  частині міста Вовчанськ.

Про те, що Сили оборони блокували велику групу окупантів на агрегатному заводі у Вовчанську, стало відомо ще на початку червня. Тоді повідомляли, що у загарбників починають закінчуватися припаси.

“Вовчанський агрегатний завод був під ударами з боку російських окупантів із перших днів їхнього заходу до міста. Просуваючись Соборною вулицею (це фактично центральна вулиця Вовчанська), вони намагалися вийти саме на Агрегатний завод. У них вдалося запустити туди кілька своїх диверсійно-розвідувальних груп. Там були зіткнення, але в якийсь певний момент, коли Сили оборони України перейшли до системних контратак, їх вдалося відрізати”, — розповідав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко.

За його словами, ще 1 червня вогневим контролем завод було відрізано від решти частин міста.

“У них вичерпується боєкомплект, є проблеми з водою та провізією. Сили оборони України не поспішають зачищати завод. Адже будь-яка зачистка — це втрати поранених та вбитих. Тому ми їх блокуємо, доки вони самі не здадуться в полон. Принагідно по заводу наносяться удари як із застосуванням артилерії, так і авіаційних комплексів”, — казав Коваленко.

Співзасновник DeepState Роман Погорілий 18 червня зазначав, що на завод змогла прорватися ворожа МТ-ЛБ з боєприпасами, водою та харчами. За словами аналітика, окупанти намагаються прорватися з агрегатного заводу, але їм це не вдається.

Читайте також:
Зруйнований на 90%, залишилося лише 20 людей: який вигляд має Вовчанськ після 100 днів повторного наступу РФ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна