Що ми знаємо про Героя України, полковника медслужби Віктора Івчука, якого сьогодні звільнили з полону

Віктор Івчук, якого сьогодні звільнили з полону РФ – полковник медичної служби ЗСУ, перший військовий медик, який отримав орден «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня.

Удостоєний звання Герой України з орденом «Золота Зірка».

Родом з Вінничини.

З 2014 року лікар знаходився на Донбасі у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади на посаді начмеда. Брав участь у найвідомішому Рейді 95-ї бригади.

Під час штурму Савур-Могили отримав вогнепальне поранення, але попри це, організував спецоперацію по евакуації десятків поранених побратимів.

Рівно за місяць до повномасштабної війни Віктора Михайловича перевели з Києва до Маріуполя на посаду – командир 555-го військового шпиталю.

“3 початку повномасштабного вторгнення Росії, завдяки командиру Івчуку Віктору та команді медиків шпиталю, було врятовано сотні життів захисників Маріуполя та його мешканців. Кількість поранених збільшувалась з кожним днем, а операції проводились під обстрілами в підвалах в касках і бронежилетах. Шпиталь постійно обстрілювали і бомбили ціленаправлено”, – говорить про Івчука ексголова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

У березні в шпиталь влучила бомба. Весь медичний персонал разом із пораненими розділився на дві групи. Перша долучилася до українських військових на «Азовсталі». Друга, в тому числі і командир – Віктор Івчук — вирушила до металургійного комбінату імені Ілліча.

11 квітня 2022 року Указом президента Володимира Зеленського Івчуку Віктору Михайловичу було присвоєно звання Герой України, а 12 квітня його разом з особовим складом було захоплено до полону.

Дружина пам’ятає останню телефонну розмову з чоловіком на початку квітня 22-го — він прощався з нею і з сином.

Читайте також:
Список звільнених з полону 13 вересня 2024: у ньому нарешті є “азовці”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.