Зеленський пропонує провести другий Саміт миру в Індії

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єром-міністром Індії Нарендрою Моді запропонував провести наступний саміт миру в Індії. Для цього необхідно, щоб Нью-Делі приєднався до комюніке першого Саміту, який відбувся у Швейцарії.

Як передає “Укрінформ”, про це Зеленський заявив в інтерв’ю індійським ЗМІ.

“Що стосується Саміту миру. Я дійсно вважаю, що другий Саміт миру повинен бути в одній з країн Глобального Півдня. Ми дуже відкриті. Я вам скажу, що є такі країни, як Саудівська Аравія, Катар, Туреччина, з якими ми ведемо перемовини щодо другого Саміту миру”, – сказав президент.

За його словами, він поділився з прем’єром-міністром Індії Нарендрою Моді ідеєю провести наступний Саміт миру в Індії.

“Це найбільша у світі демократія. Але я хочу бути відвертим. Це стосується не лише Індії, але й будь-якої держави, яка позитивно ставитиметься до проведення другого Саміту, – сказав Зеленський та підкреслив: – Ми не зможемо провести Саміт миру в країні, яка поки не приєдналася до комюніке Саміту. Я думаю, ви це розумієте. Ніхто ні на кого не тисне, але це логічно”.

Контекст

Нагадаємо, прем’єр-міністр Індії 23 серпня вперше відвідав Україну з часу проголошення Незалежності. Нарендра Моді вважає, що жодна війна не завершується на полі бою, Індія підтримує дипломатичні зусилля із якомога швидшого завершення війни в Україні та готова співпрацювати з іншими дружніми народами заради забезпечення якомога більшої підтримки миротворчих зусиль для відновлення миру в Україні.

Індія брала участь у першому Саміті миру, організованому Україною, що відбувся у Швейцарії 15-16 червня, але не підписала підсумкове комюніке.

Другий Саміт миру заплановано провести до кінця 2024 року. В ньому може взяти участь також і Росія зі своїм баченням урегулювання війни.

Читайте також:
Моді в Києві виступив за мир дипломатичними засобами. Україна та Індія погодили документи про співпрацю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна