Мінкульт визнав пам’яткою архітектури садибу Зеленських. Її мають відновити в тому вигляді, який вона мала

Міністерство культури та інформаційної політики визнало зруйновану днями садибу Зеленських пам’яткою архітектури.

Про це повідомила спільнота “Цегла”.

За їхніми даними, МКІП зобов’язав Департамент охорони культурної спадщини КМДА внести садибу Зеленських до переліку пам’яток Києва.

Рішення членами Експертної ради було підтримано одноголосно.

Напередодні на позачерговому засіданні Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини КМДА не підтримала надання садибі статусу пам’ятки місцевого значення. За надання охоронного статусу виступило лише 3 з 12 членів консультативної ради департаменту.

23 липня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав Меморандум із власниками будівлі садиби Зеленських, що була несанкціоновано зруйнована 19 липня.

“Власники будівлі, згідно документу, зобовʼязуються відновити її в тому вигляді, який вона мала. Співпрацювати з міською владою та громадськістю щодо створення проекту відновлення, оформлення всіх необхідних за законом дозволів та документів, відкритості всього процесу відновлення садиби. Але, як я вчора заявив, місто позиватиметься в суді до забудовника, який незаконно зніс садибу Зеленських, та до власників будівлі. З вимогою заново відбудувати садибу. Щоб у міської влади були законні важелі впливу на виконання підписаного Меморандуму і обіцянок власників будинку”, – написав Кличко.

Також, з його слів, міська влада наполягає, щоб правоохоронці зʼясували і оприлюднили для громадськості всіх фігурантів, які стоять за процесом знищення садиби та притягнули їх до відповідальності.

Як писала “Новинарня“, ввечері 19 липня в Києві незаконно знесли старовинну садибу Зеленських, щоб побудувати ЖК “Тургеневъ”.

Садиба Зеленських

Садиба Малініна, або садиба Зеленських — це двоповерхова будівля в Києві, розташована на вулиці Олександра Кониського (колишній Тургенєвській), 22. Садиба була побудована у 1890 році з дерева та обкладена цеглою на замовлення купця Василя Малініна. Відомою садиба стала завдяки тому, що в період з 1911 по 1915 роки тут проживала сім’я заможних міщан Зеленських. Це одна з найстаріших будівель на вулиці Кониського та остання дерев’яна будівля вулиці. Входить до “Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту”.

Кримінальне провадження

Як повідомляють в Офісі генпрокурора, у січні 2024 року в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України), за клопотанням прокурорів був накладений арешт із забороною користування, розпорядження та відчуження.

Прокурори клопотали про накладення арешту оскільки, згідно з Генеральним планом міста Києва, ця ділянка входить до меж історичного ареалу столиці. На проведення будівельних робіт потрібен дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України.

Попри це, протягом тривалого часу там проводились будівельні роботи, а саме – капітальне будівництво, під час якого можливе умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Будівельні роботи проводились без відповідного погодження Міністерства культури та інформаційної політики України. Тому, у зв’язку з арештом будівлі, усі роботи мали бути зупинені.

Знесення садиби

Як повідомили в поліції Києва, ввечері 9 липня до них надійшло повідомлення про те, що на вулиці Олександра Кониського невідомі особи за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття.

На місце події оперативний черговий негайно скерував слідчо-оперативну групу.

Поліцейські встановили місцезнаходження техніки та вилучили її, вирішується питання щодо її арешту. За вказаним фактом слідчі Шевченківського управління поліції розслідують кримінальне провадження, розпочате за  ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України. Усі обставини події встановлюються.

Як розповіли в Офісі генпрокурора, дії осіб, які руйнували будинок, кваліфіковано як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України).

Активісти стверджують, що на місці будівлі забудовники хочуть звести житловий комплекс “Тургеневъ”. Проєкт ЖК ще у 2018 році розробив і почав реалізовувати столичний архітектор —  Микола Віхарєв, який є членом Консультативної ради при департаменті культспадщини КМДА. Рада, зокрема, вирішує питання охорони та збереження історичних будівель в місті.

Реакція КМДА і Мінкульту

Як розповіла директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова, за два дні до знесення громадська організація “Спадщина Київ” подала до департаменту охорони культурної спадщини пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Цей крок є частиною підписаного раніше з департаментом плану дій щодо реалізації петиції №12870 “Зберегти історичну садибу Зеленських”, яка була підтримана міським головою.

Знесення садиби Соловйова назвала “шокуючою ситуацією”.

“Те, що наразі відбувається – зухвале та цинічне самоуправство! Міська влада та Департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності… Департамент вимагає від правоохоронних органів належного реагування та притягнення винних до відповідальності”, — зазначила вона.

У Міністерстві культури та інформаційної політики України зазначили, що “руйнування історичної забудови – цинічне порушення пам’яткоохоронного і містобудівного законодавства та державних будівельних норм”.

Також там підкреслили, що попри те, що будинок не має юридичного статусу пам’ятки чи “щойно виявленого об’єкта культурної спадщини”, як це передбачено пам’яткоохоронним законодавством, за даними Історико-архітектурного опорного плану міста Києва цей будинок розташований в історичному ареалі міста і визнаний  значною історичною будівлею під назвою “Садибний житловий будинок” другої половини ХІХ ст.  Такий статус повинен був би захистити будинок від зносу.

Також у Мінкульті зазначили, що реконструкція цінної історичної забудови зі зміною  геометричних  параметрів  дозволяється  у  виключних  випадках  за погодженням  відповідного  органу  охорони  культурної  спадщини  і  лише  за умови  збереження  характеру  цінного  історичного  середовища,  збереження (відтворення)  архітектурно-художніх  характеристик  та  умов  об’ємно-просторового сприйняття значних історичних будівель з боку головного фасаду (фасадів) і збереження архітектурно-художніх особливостей головних фасадів рядових історичних будівель.

До міністерства не надходило жодних проєктних пропозицій стосовно цієї будівлі, і Мінкульт не надавав жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції будівлі, ані щодо її демонтажу.

119 липня у Мінкульту було зареєстроване подання від ГО “Спадщина Київ” про надання садибі Зеленських статусу пам’ятки. У цей же день будівельна техніка почала зносити будинок.

“МКІП планує здійснити всі передбачені законодавством заходи реагування, а також закликає правоохоронні органи невідкладно звернути увагу на спробу знищення значної історичної забудови, і висловлює готовність для співпраці з метою притягнення до відповідальності винних у порушенні законодавства осіб”, — додають у Мінкульті.

Протести

Як повідомляє “Суспільне”, ввечері 20 липня близько тисячі людей зібралися під Київською міською державною адміністрацією на акцію протесту через знесення садиби Зеленського.

Люди зібралися на сходинках із плакатами та зображеннями історичних будинків, знищених під час того, як Віталій Кличко обіймає посаду мера Києва. Люди скандували: “Досить нищити наше місто”, “Досить руйнувати Київ”, “Коли ми почнемо обирати спадщину, а не Тургенєва”, “Ні свавіллю Київради”, “Новий мурашник не наблизить перемогу”, “Кличко — русня”, “Кличко-замудовник”, “Мене вбив Тургенєв”.

Серед організаторів — простір “Цегла”, ГО “Екопарк Осокорки”, “Мапа реновації” тощо.

Після акції мітингарі вирушили до знищеної пам’ятки на Кониського, 22.

Читайте також:
У Києві демонтували незаконний храм-МАФ “УПЦ МП” біля Десятинної церкви. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна