На Хмельниччині суд звільнив перших двох ув’язнених для служби у війську

Хмельницький міськрайонний суд 21 травня ухвалив перші рішення про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби.

Про це повідомила пресслужба суду.

Подання від ДУ “Хмельницький слідчий ізолятор” про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби розглядали у режимі відеоконференції. Обидвоє засуджених виявили бажання проходити військову службу за контрактом, що відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначеним ст.21-5 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Двоє добровольців (2000-го та 1981 років народження) є мешканцями сіл Хмельницького та Красилівського районів Хмельницької області. У жовтні та листопаді 2022 року вони були засуджені, зокрема, за крадіжки до 4 років і 9 місяців та до 5 років і 5 місяців в’язниці.

У тексті ухвал йдеться, що кожен із чоловіків придатний до військової служби за станом здоров’я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання покладених на них тепер обов’язків.

Після винесення рішень судом ДУ “Хмельницький слідчий ізолятор” має невідкладно, але не пізніше 24 годин після набрання ухвалами законної сили, умовно-достроково звільнити чоловіків від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. А підрозділи Нацгвардії мають їх доставити до Хмельницького ТЦК для укладення контракту та проходження військової служби.

Суд також постановив встановити над чоловіками адміністративний нагляд терміном на  один рік, але не довше ніж до їх звільнення з військової служби. Такий нагляд будуть здійснювати  командири військової частини, у яких ті проходитимуть військову службу за контрактом. Серед обмежень – заборона перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира.

Суд наголошує, що кожна з ухвал підлягає негайному виконанню, але при цьому них може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом 7 днів з дня оголошення ухвали.

22 травня Хмельницький міськрайонний суд проводив розгляд ще 50 подань про умовно-дострокове звільнення засуджених, які виявили бажання мобілізуватися.

Читайте також:
Президент підписав закон, який дозволяє засудженим військову службу в обмін на умовно-дострокове звільнення
У Мін’юсті розповіли, скільки увʼязнених уже подали заяви на дострокове звільнення для мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна