З’явились супутникові знімки наслідків ракетної атаки на військовий аеродром “Бельбек” у Криму. ФОТО

Супутникові знімки Plаnеt.соm, зроблені над аеродромом “Бельбек” у тимчасово окупованому Криму 16 травня, показують район стоянки літаків Су-27, Су-30 та Міг-31.

“Ступінь пошкодження літаків та кількість пошкоджених літаків точно визначити складно, оскільки для порівняння доступний лише знімок за 1 травня. Українські джерела неофіційно писали про втрату Росією трьох літаків. На знімках також видно, що повністю згорів склад паливно-мастильних матеріалів аеродрому”, -пише російська служба “Радіо Свобода”, публікуючи відповідні знімки.

На знімках компанії Maxar, які оприлюднив розслідувач The New York Times Крістіан Тріберт, більш детально видно наслідки атаки на “Бельбек”. Зокрема, залишки літаків.

Тріберт зазначив, що два МіГ-31 і один Су-27 були повністю знищені, а один МіГ-29 — пошкоджено. Він також підтвердив ураження цистерн з пально-мастильними матеріалами.

Читайте також:
Відключення світла і скасування занять у школах – наслідки нічної атаки БПЛА у Севастополі

Що передувало

Уночі 15 травня в районі аеродрому Бельбек у Криму після вибухів почалися пожежі. Як писав “Кримський вітер”, основні вибухи були близько 01:55, також, імовірно, працювала російська ППО. Після цього протягом 15 хвилин тривали тихіші вибухи, схожі на детонацію боєприпасів. Місцеві жителі бачили заграву. Друга ж хвиля атаки тривала до 2:35, вибухи чули жителі Євпаторії та Бахчисарайського району.

Спершу “Кримський вітер” на супутникових знімках відзначив три осередки пожеж на аеродромі Бельбек у районі злітної смуги та місць стоянок літаків.

Однак згодом додав, що “за годину після закінчення ракетної атаки по аеродрому “Бельбек” вогнищ пожежі в районі стоянок літаків побільшало, а самі пожежі — сильніші“.

Своєю чергою так званий губернатор Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що росіяни нібито відбили масовану атаку на Севастополь. За його словами, у районі Федорівської вулиці уламки збитої ракети впали в приватному секторі, нібито ніхто не постраждав.

РосЗМІ повідомляли, що внаслідок ракетного удару на аеродром “Бельбек” було знищено два винищувачі МіГ-31, також згорів склад паливно-мастильних матеріалів. Крім того, постраждали 11 російських військових.

Російське міноборони стверджувало, що протягом ночі буцімто було припинено спробу атаки із застосуванням американських ракет ATACMS, HARM, французьких HIMARS, великокаліберних реактивних снарядів і БПЛА по території РФ. А російська ППО нібито знищила десять ATACMS над Кримом, дві одиниці HARM, два HIMARS, два реактивні снаряди РСЗВ “Вільха” й дев’ять дронів над територією Бєлгородської області, ще п’ять БПЛА над Курською та три над Брянською.

У ніч проти 16 травня в окупованому Криму знову лунав сигнал повітряної тривоги: як стверджують у міноборони РФ, “було збито 5 ракет ATACMS”. Водночас канал “ASTRA” з посиланням на свої джерела в екстрених службах Криму повідомляв, що щонайменше одна ракета знову влучила у паливний склад на аеродромі “Бельбек”, внаслідок чого спалахнула пожежа.

Читайте також:
Атаковано ворожу базу ППО на горі Ай-Петрі, ліквідовано командира частини, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна