Україна тисне на Байдена скасувати заборону на удари американською зброєю по території РФ, – Politico

Українські офіційні особи намагаються змусити адміністрацію президента США Джо Байдена скасувати заборону на використання зброї американського виробництва для ударів по території Росії.

Про це пише Politico.

Як зазначається, українські чиновники стверджують, що ця політика не давала їм атакувати російські позиції під час підготовки їхнього наступу на Харківську область.

Цього тижня група українських парламентаріїв перебуває у Вашингтоні, щоб заручитися допомогою Конгресу у вирішенні цього питання, яке, на їхню думку, сковує військові дії України, оскільки Київ прагне завдати удару по російських військових складах, розташованих за кордоном.

У статті йдеться, що українські чиновники тижнями спостерігали, як росіяни скупчуються біля українського кордону, але через політику Вашингтона не мали змоги використати надану США зброю, щоб завдати превентивний удар. Адміністрація Байдена, відправляючи зброю дальнього радіусу дії в Україну, заявила, що її не можна використовувати для ударів по території Росії.

“Головна проблема зараз  – політика Білого дому, спрямована на обмеження наших можливостей завдавати ударів по військових об’єктах усередині Росії”,- заявив очільник партії “Слуга народу” Давид Арахамія під час візиту у Вашингтон у вівторок.

Росія добре усвідомлює це обмеження і змогла сконцентрувати щонайменше 30 000 військових і обладнання на кордоні, не побоюючись удару далекобійними тактичними ракетними комплексами, наданими США, які Україна з руйнівним ефектом використовувала проти російських військ на території України.

“Ми бачили, як їхні військові сиділи за один-два кілометри від кордону всередині Росії, і нічого не могли з цим вдіяти”, — сказала голова спеціальної парламентської комісії України з озброєнь і боєприпасів Олександра Устінова.

Парламентарії є частиною великої групи українських законодавців, які цього тижня зустрінуться з десятком офісів Конгресу, щоб спробувати залучити їх до боротьби за те, щоб змусити Білий дім змінити курс.

Два американські чиновники, як пише Politico, підтвердили, що політика адміністрації Байдена не змінилася.

“Допомога надається для оборони, а не для наступальних операцій на російській території”, – сказав один із чиновників на умовах анонімності.

Читайте також:
Україна вже має західну зброю з дозволом бити по території РФ, – глава МЗС Латвії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна