Втекли з військової частини і викрали пістолет: нападники на поліцейських на Вінниччині отримали підозру у дезертирстві

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у дезертирстві військовослужбовцям, які вночі 20 квітня напали на поліцейських на Вінниччині, внаслідок чого один з патрульних загинув.

Про це 22 квітня повідомила пресслужба ДБР.

За даними слідства, 19 квітня військовослужбовці, якими виявилися батько та син, самовільно покинули військову частину в Одеській області. Вони також викрали табельний пістолет, що був закріплений за одним з них.

Крім того, перевіряється інформація щодо викрадення підозрюваними вибухівки та зброї з підрозділу їх військової частини.

Розслідування провадження за ст. 348 (вбивство або замах на вбивство працівника правоохоронного органу) проводить Національна поліція. ДБР повідомило фігурантам про підозру у дезертирстві зі зброєю, здійснену в умовах воєнного стану (за ч. 4 ст. 408 КК України). Максимальне покарання за цією статтею — 12 років позбавлення волі.

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу їм у вигляді тримання під вартою.

Контекст

Під час комендантської години вночі 20 квітня у Вінницькій області невідомі біля села Яланець Гайсинського району відкрили вогонь по двох працівниках патрульної поліції, коли ті зупинили для перевірки їхній автомобіль.

Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський Максим Зарецький, його напарник Максим Шарапанський був поранений.

Максим Зарецький. Фото: МВС України

Завдяки зусиллям оперативних служб вдалося встановити осіб, ймовірно причетних до скоєння злочину.

Згодом у мережі з’явилося відео розстрілу, зняте з боді-камери вбитого поліцейського. На ньому видно, як поліцейські зупинили автомобіль і попросили водія та пасажира показати документи і відкрити багажник, а також момент самого стрілянини.

Як повідомляли ЗМІ, ймовірні злочинці — батько та син Віталій та Валерій Васілаке. Вони родом із села Піщанка Вінницької області. Ймовірно, везли щось заборонене в багажнику темно-зеленої Suzuki Grand Vitara.

Віталій та Валерій Васілаке

Хоча на відео військові сказали, що служать у 28-й ОМБр, в самій бригаді повідомили, що вони вже понад рік там не служать. Водночас у Сухопутних військах ЗСУ заявили, що ймовірні злочинці служать в одній з військових частин.

Згодом знайшли закривавлений автомобіль військових. Самих нападників у ньому не було, але в автівці виявили боєприпаси — вочевидь, саме їх ховали у багажнику, коли поліцейські попросили оглянути його.

Затримали нападників 21 квітня на території Одеської області. Один з них був поранений — це встиг зробити Максим Зарецький перед загибеллю.

Читайте також:
Справи Майдану: до суду скерували матеріали щодо ще двох беркутівців за розстріл мітингувальників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.