Вбивство поліцейського на Вінниччині: обох підозрюваних арештовано без права на заставу

У Вінницькому міському суді обрали запобіжний захід для двох військових — сина і батька, — яких підозрюють у вбивстві поліціянта та замаху на життя ще одного.

Про це повідомили в Міністерстві внутрішніх справ України у понеділок, 22 квітня.

Суд ухвалив тримати підозрюваного 1972 року народження під вартою протягом 60 днів без альтернативи застави. За словами підозрюваного, у поліціянтів стріляв його син, який подумав, що вони застрелили батька, передає «Суспільне» із зали суду. Він також заявив, що це син украв зброю, яку знайшли в їхній автівці, і підтвердив, що вони обоє намагалися втекти до Молдови.

Запобіжний захід обрали й другому фігурантові справи — 26-річному військовому. Його також триматимуть під вартою 60 днів без права на заставу.

На суді встановили, що перед інцидентом працівники поліції зупинили авто підозрюваних, яке рухалося зустрічною смугою дороги, порушуючи комендантську годину.

Під час перевірки автівки поліціянт попросив водія відчинити багажне відділення. Прохання правоохоронця виконав не водій, а пасажир авто. У багажнику виявили підозрілі ящики та інше військове майно. Коли поліціянт попросив відкрити ящики, пасажир автівки вдарив його по голові, унаслідок чого поліціянт знепритомнів.

Його напарник застосував табельну зброю, однак нападники також відкрили вогонь по правоохоронцях, а згодом зникли з місця інциденту.

Контекст

Під час комендантської години вночі 20 квітня у Вінницькій області невідомі біля села Яланець Гайсинського району відкрили вогонь по двох працівниках патрульної поліції, коли ті зупинили для перевірки їхній автомобіль.

Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський Максим Зарецький, його напарник Максим Шарапанський був поранений.

Максим Зарецький. Фото: МВС України

Завдяки зусиллям оперативних служб вдалося встановити осіб, ймовірно причетних до скоєння злочину.

Згодом у мережі з’явилося відео розстрілу, зняте з боді-камери вбитого поліцейського. На ньому видно, як поліцейські зупинили автомобіль і попросили водія та пасажира показати документи і відкрити багажник, а також момент самого стрілянини.

Як повідомляли ЗМІ, ймовірні злочинці — батько та син Віталій та Валерій Васілаке. Вони родом із села Піщанка Вінницької області. Ймовірно, везли щось заборонене в багажнику темно-зеленої Suzuki Grand Vitara.

Віталій та Валерій Васілаке

Хоча на відео військові сказали, що служать у 28-й ОМБр, в самій бригаді повідомили, що вони вже понад рік там не служать. Водночас у Сухопутних військах ЗСУ заявили, що ймовірні злочинці служать в одній з військових частин.

Згодом знайшли закривавлений автомобіль військових. Самих нападників у ньому не було, але в автівці виявили боєприпаси — вочевидь, саме їх ховали у багажнику, коли поліцейські попросили оглянути його.

Затримали нападників 21 квітня на території Одеської області. Один з них був поранений — це встиг зробити Максим Зарецький перед загибеллю.

Читайте також:
Справи Майдану: до суду скерували матеріали щодо ще двох беркутівців за розстріл мітингувальників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.