Зеленський розповів, чого Україні не вистачає для контрнаступу, і прокоментував затримку допомоги від США

Для нового контрнаступу Україні не вистачає снарядів.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю каналу “Ми — Україна” в рамках національного телемарафону.

“Для контрнаступальних дій у нас снарядів немає. Для захисту нашої держави є кілька ініціатив, які почали працювати й до нас надходить зброя. Для того, щоб сьогодні захищати так, як ми захищаємо, у всіх бригадах на всіх напрямках вона чесно розподіляється. Є зброя, як заміну дефіцитних артилерійських снарядів — [ударні] дрони. Це не альтернатива [артилерії], але допомагає, на деяких напрямках служить альтернативою артилерійським снарядам. І ми в десятки разів збільшили виробництво. Дефіциту в цьому напрямку глобального я не бачу. Бойові бригади це отримують”, — зазначив Зеленський.

За його словами, зброї вистачає для здійснення ударів по літаках, складах та базах ворога.

“Що стосується зриву їхніх дій в тому чи іншому напрямку, працювати по їхніх військових аеродромах, працювати по їхніх літаках, які б’ють по нас ракетами, і по їхніх гелікоптерах, складах чи базах — для цього є снаряди далекобійні та зброя. Цього нам не вистачає — домовленості є”, — сказав Зеленський.

Він зауважив, що якщо на початку повномасштабного вторгнення РФ Україна розраховувала на міжнародну допомогу, то сьогодні розраховує на свої контракти.

“Ми окремо почали працювати з багатьма країнами, не чекаючи допомоги за гроші — через різні напрямки, різні домовленості. Відкриті, закриті, різні. І в нас пішло постачання деякої зброї — і артилерії, і протиповітряної оборони. Начебто всі нас люблять, але гроші є гроші”, — сказав президент.

Також він прокоментував затримку голосування за допомогу Україні у Конгресі США, заявивши, що вона є критичною, але стала внутрішньополітичним питанням.

“Без фінансової допомоги США Україна не зможе отримати необхідний об’єм дефіцитної зброї. Україна зможе отримувати лише те, про що є паралельні домовленості з партнерами. Американська допомога критична в будь-якому випадку. Я вважаю, що ми зможемо отримати позитивне голосування Конгресу США. На жаль, питання війни Росії проти України стало внутрішньополітичним питанням США, хоча це безпека всього світу. Я не розумію такий дитячий підхід. Але це є вибори, виборчий процес. Сподіваюсь, розум переможе”, — підкреслив Зеленський.

Він також наголосив, що Україна погодиться на будь-які умови надання допомоги зі США —  у тому числі на кредит.

“Я вам скажу більше, якщо Україні запропонували б дати пакет в кредит сьогодні або безкоштовно через рік — ми сказали б: тільки сьогодні. Тут немає ніякого вибору. Наш вибір один — вижити і перемогти. Ми це пробуємо робити різними шляхами”, — зазначив президент України.

Читайте також:
Зеленський назвав кількість систем Patriot, необхідних, щоб закрити небо України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна