МОУ працює над розробкою електронних рапортів для військових: що відомо

Електронні рапорти створять більш довірливі відносини між військовослужбовцями і їхніми командирами, а відмови або схвалення рапорту будуть більш предметними, ґрунтовними і доцільними.

Про це в інтерв’ю АрміяInform розповіла заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

“Мене надихає ідея електронних рапортів — і я працюю, щоб це втілити в реальність. Електронний рапорт — це коли військовослужбовець пише рапорт не рукою, а потім його рвуть в нього перед очима. Електронний рапорт — це коли військовий у два кліка надсилає документ своєму командиру і отримує у відповідь галочку: чи прийняв до опрацювання командир цей рапорт чи ні”, – каже заступниця.

Цей продукт буде доступним в додатку Армія+, який наразі перебуває в процесі розробки.

«Електронні рапорти — це для нас дуже-дуже критично. Адже більшість процесів в армії проходять через паперові рапорти. І це абсолютно недружня процедура: рапорт пишеться від руки, ти не можеш відстежити, коли його розглянуть, коли підпишуть тощо», — каже Черногоренко.

Вона наголошує, що рапорти — це ключовий продукт, але команда також працює над іншими опціями.

«Думаємо також над тим, як, перебуваючи в окопі, військовий зможе замовити собі боєприпаси, наприклад. Це — про розуміння того, що держава піклується про тебе», — додає заступниця міністра.

Вона нагадала, що Армія+ має стати центральним продуктом цифровізації.

«Сюди ж має підтягуватися медична картка, зарплата — все, що є екосистемою для військовослужбовця. В Армія+ також хочемо додати опцію евакуюватися — просто даєш сигнал і тебе забирають на найближчий стабілізаційний пункт, наприклад, і надають необхідну медичну допомогу».

«Бороти українську паперову армію — складно. Тому що це історія про процес, звички, традиційні підходи. Армія — це достатньо великий організм, тому зміни складно впроваджувати. Але ми до цього йдемо. Українці — дуже smart, дуже винахідливі, і швидко підхоплять класні продукти. Наприклад, я дуже добре пам’ятаю, як мало хто вірив у електронний паспорт в Дії — але зараз це частина нашого життя. Тому і Армія+ стане частиною життя кожного військовослужбовця», — резюмувала заступниця глави МО.

Читайте також:
Діджиталізація ВЛК: військовим більше не треба особисто возити документи до в/ч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.