Останніми атаками на енергетичні об’єкти Росія завдала збитків щонайменше на 100 млн євро: в “Укренерго” розповіли, де ситуація найскладніша

Останні російські атаки на енергетичні об’єкти України завдали збитків щонайменше на 100 млн євро.

Про це заявив голова НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький в неділю, 24 березня.

“За попередніми підрахунками, чек за збитки, який буде предʼявлено ворогу за останні атаки, сягає щонайменше на 90-100 млн євро, якщо говорити лише про високовольтне обладнання “Укренерго”, — зазначив він.

Втім, Кудрицький запевнив, що Україна була готовою до таких атак, тому наслідки не такі серйозні, як могли б бути.

“Ми готувалися до цього. Формували склад обладнання та матеріалів, тренували персонал. Дуже важливу роль зіграли інженерні укріплення на наших обʼєктах, які облаштовувалися спільно з обласними військовими адміністраціями та Державним агентством з відновлення. За попередніми оцінками, без цього пошкоджень могло бути вдвічі більше, а наслідки ще серйознішими. Дякуємо колегам і продовжуємо нарощувати захист паралельно з відновлювальними роботами”, — наголосив він.

За словами голови “Укренерго”, у регіонах, які зазнали найбільших пошкоджень, ліквідацією наслідків атак та відновленням цілодобово займається 10 мобільних ремонтних бригад, фахівців експлуатаційного персоналу підстанцій і ліній, підрядні організації.

“До кінця дня ми плануємо завершити відновлювальні роботи на найбільш пошкоджених об’єктах в західних, південних та центральних областях. Це означає, що протягом наступних кількох днів будуть поступово зніматися ті залишкові обмеження енергопостачання, які все ще є в деяких регіонах”, — підкреслив Кудрицький.

Зараз найскладнішою ситуація залишається в трьох областях — Харківській, Дніпропетровській та Одеській.

“На Харківщині разом з фахівцями обленерго знайшли нестандартні технічні рішення, як заживити місто і регіон і дати більше потужності. Її все ще не вистачає, тож мусимо розподіляти наявні обсяги електроенергії між споживачами за певним графіком. Зараз максимально зосереджені на нарощуванні наших можливостей тут. На Дніпропетровщині та Одещині подекуди діють обмеження енергопостачання, застосовані Диспетчерським центром “Укренерго”. Зокрема на Дніпровщині — через масовану атаку шахедами цієї ночі. Це вимушений захід, необхідний для стабілізації ситуації в регіоні. Ремонтні бригади працюють над поверненням стабільного енергоживлення, це може зайняти декілька днів”, — розповів голова “Укренерго”.

Також він нагадав, що в регіонах, де поступово повертається енергоживлення, дуже важливо дотримуватися режиму ощадливого споживання та не вмикати всі електроприлади одразу. Це допоможе не створювати надмірне навантаження на енергосистему.

Читайте також:
Наслідки російських атак на енергомережі: в яких областях обмежено електропостачання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна