У Києві відкрили Офіс реєстру збитків, завданих російською агресією

У Києві 22 березня офіційно відкрили Офіс реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

Про це повідомило “Суспільне”.

В київському Офісі працюватимуть приблизно 10 людей – юристи та комунікаційники. За кілька тижнів вони почнуть приймати заявки на отримання компенсації від людей. Як сказав виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України Маркіян Ключковський, співробітники Офісу почнуть із заяв першої категорії: збитки за знищене житло.

Офіс також допомагатиме співпрацювати з українським урядом, правоохоронцями та громадськими організаціями. Для подання заявки на відшкодування використовуватимуть портал “Дія”. Крім того, планують впровадити подачу заяв на відшкодовування офлайн через місцеві ЦНАПи. За словами Ключковського, компенсаційний механізм ще не створений.

Директоркою київського Офісу призначили Ганну Христову, яка є керівницею проєкту Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні”.

Відкриття Офісу – один з етапів приготування реєстру збитків до отримання перших заявок на їх відшкодування. Для цього вже створена Рада, є фахівці та штаб-квартира у Гаазі (Нідерланди).

“Центр — перший крок у створенні компенсаційного механізму. Нам потрібен цей Офіс для ефективної роботи саме в Києві”,- зазначила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Читайте також:
Reuters з’ясував, чому Україна може закрити список “міжнародних спонсорів війни”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна