Ексміністр освіти Табачник отримав 15 років тюрми

Колишнього міністра освіти та науки України Дмитра Табачника за державну зраду засудили до 15 років за ґратами. Після втечі до Росії він співпрацює з ФСБ, консультує “гауляйтерів” та колаборантів на окупованих територіях.

Про це повідомили Офіс генпрокурора та СБУ.

За даними слідства, Табачник регулярно надавав окупантам власні прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Також він консультував російських ставлеників на окупованих територіях – Володимира Сальдо і Євгена Балицького – з питань проведення псевдореферендумів у Херсонській та Запорізькій областях.

Ще одним завданням Табачника була «методична» допомога колаборантам з переформатування освітньої галузі за російськими «стандартами».




За співпрацю з окупантами Табачника призначили «радником» Балицького та включили до складу місцевого осередку путінської партії «Єдина Росія».

Ще одним радником Балицького став колишній очільник Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона. За даними СБУ, разом з Табачником він перебував на прямому зв’язку з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим.

За даними слідства, саме Ворона підготував звернення до путіна, в якому пропонував нагородити російських військових та колаборантів, які брали учать у захопленні частини території на півдні України. Також він допомагав окупантам створювати окупаційні органи рф. Згодом він став «сенатором РФ від Запорізької області» та переїхав до Москви.

Як встановили слідчі, Табачник і Ворона причетні до численних фактів розграбування майна місцевих аграріїв та захоплення їхніх підприємств.

Дмитра Табачника визнали винним у:

  • державній зраді (ч. 2 ст. 111 ККУ);
  • пособництві державі-агресору (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111-2 ККУ);
  • порушенні законів і звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

Суд йому відміряв 15 років позбавлення волі.

Дмитра Ворону засудили за пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). За цією статтею суд призначив йому 12 років ув’язнення. Також конфісковано майно та активи ексчиновників на понад 200 млн гривень.

Обидва вироки — заочні, оскільки зловмисники переховуються на території рф і тимчасово окупованій території України.

Довідка

Дмитро Табачник (народився 1963 року в Києві) – проросійський політичний діяч, колаборант.

Обіймав посаду голови адміністрації президента України часів Леоніда Кучми (1994–1996). Двічі віце-прем’єр-міністр України (в урядах Віктора Януковича, 2002–2003, 2006–2007). З 11 березня 2010 року по 23 лютого 2014 року — міністр освіти і науки в уряді Миколи Азарова, який відзначився русифікацією освіти України.

Член політради Партії регіонів. Народний депутат України 3-го і 6-го скликання, був головою комітету закордонних справ Верховної Ради.

Доктор історичних наук (1995), професор (1997), академік Академії правових наук України.

Втік до Росії.

Читайте також:
Зеленський затвердив санкції проти Азарова, Царьова, Табачника та інших

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна