На Чернігівщині контррозвідка затримала велосипедиста, який шпигував для РФ

Контррозвідка Служби безпеки зірвала спробу агресора отримати координати Сил оборони у прикордонних районах Чернігівщини – у результаті спецоперації затримано агента ФСБ, який відстежував розташування укріпрайонів та опорних блокпостів, що забезпечують оборону північних рубежів України.

Про це інформує Служба безпеки України у середу, 20 березня.

Також він намагався виявити орієнтовні локації зенітно-ракетних комплексів української ППО.

«Для збору розвідданих фігурант об’їжджав на велосипеді місцевість та приховано фотографував локації Сил оборони. Отримані відомості він мав передати окупантам через месенджер у вигляді медіафайлів із прив’язкою до місцевості», — розповіли у відомстві.

Співробітники СБУ спрацювали на випередження — завчасно затримали російського агента і тим самим запобігли передачі розвідінформації агресору.

За даними слідства, затриманим є місцевий комунальник, якого дистанційно завербував співробітник прикордонного управління ФСБ РФ по брянській області. Його особу вже встановила Служба безпеки.

«У поле зору окупантів зрадник потрапив ще в кінці 2023 року через свої антиукраїнські дописи у прокремлівських телеграм-каналах. Згодом його було залучено до розвідувально-підривної діяльності на користь ФСБ», — йдеться в повідомленні.

Під час обшуку в помешканні фігуранта вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку та інші речові докази злочинної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Контррозвідувальні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також:
На Миколаївщині експрацівник оборонного заводу виявився інформатором РФ і шпигував за ЗСУ із допомогою дронів. Йому “світить” 12 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна