Аналіз ринку автоклавів від UTEHO: основні причини збільшення попиту ℗

Останнім часом спостерігається підвищення масового попиту на побутові автоклави. Компанія UTEHO провела власний аналіз ринку. Його цілі:

  • порівняти обсяги продажів за останні періоди та намітити тенденції;
  • визначити найбільш популярні моделі автоклавів;
  • проаналізувати особливості попиту за сезонами, територіальним розташуванням та іншими факторами; 
  • знайти причини зростання популярності приладів для домашнього консервування;
  • відзначити перспективи розвитку ринку автоклавів в Україні.

При складанні аналітичного огляду компанія UTEHO спиралася на дані власного відділу продажів, інформацію з офіційних сайтів державних органів, моніторинги авторитетних інтернет-порталів України.

Джерело: autoclav.com.ua

Зростання попиту на побутові автоклави у 2022-2023 роках

Відділ продажів компанії UTEHO надав дані про реалізацію 12 тис. автоклавів у 2022 році. Наступного року продажі зросли на 33% (16 тис. приладів). Фахівці вважають, що ця тенденція буде зберігатися у 2024-2025 роках через складну внутрішньополітичну ситуацію в країні. Споживачі віддають перевагу як бюджетним моделям з чорної сталі, так і більш довговічним та якісним апаратам з нержавійки.

Залежність попиту від сезону та регіону проживання

Купівельна активність залежить від сезону. Пік продажів припадає на час, коли дозрівають овочі й фрукти, і ціна на них сильно знижується. У зимові місяці йде заготівля м’ясних консервів, тому автоклави купують досить часто. Найменша споживча активність відзначається у весняні місяці, коли немає необхідних продуктів для виготовлення домашньої консервації.

Сезонність продажів автоклавів у відсотковому співвідношенні виглядає так:

  • з січня до березня — 20%;
  • з березня до червня — 10%
  • з червня до вересня — 30%;
  • з вересня до січня — 40%. 

За регіонами продажі розподілилися наступним чином: 

  • за кількістю покупок лідирує Київ; 
  • друге місце займає Дніпропетровська область; 
  • на третьому — Львів і Львівська область. 

Нижче в рейтингу розташувалися: Одеська, Київська, Полтавська, Харківська область.

Автоклави для домашнього консервування — вибір споживачів

Автоклави дозволяють отримати в домашніх умовах консервацію високої якості. У продуктах повністю знищуються бактерії, оскільки стерилізація виконується при температурі вище 100°C. До того ж відсутні різні консерванти, які додаються на виробництві. Повною мірою зберігаються вітаміни, а також відмінні смакові властивості продуктів. 

Собівартість однієї банки домашньої консервації обходиться в середньому на 70% дешевше, ніж магазинної, навіть з урахуванням закупівлі необхідного інвентарю та обладнання (консервувальних ключів, автоклавів, кришок, банок).

У чому переваги побутових автоклавів?

Покупці продукції UTEHO відзначають наступні переваги побутових автоклавів:

  1. Якщо дотримуватися інструкції, то на виході вас чекає смачний і ароматний продукт.
  2. В апаратах можна використовувати стандартні банки, під єврокришку, а також реторт-пакети. 
  3. Великий вибір приладів дає можливість придбати товар для різних потреб і під будь-який бюджет. 
  4. Процес приготування консервів займає мало часу і не вимагає втручання людини. В електричних моделях контроль взагалі здійснюється за допомогою блоку управління.
  5. Виробник пропонує агрегати з різними способами нагріву, тому їх можна використовувати навіть в місцях, де немає доступу до електрики або газу.  
  6. Немає обмеження за типами продуктів і страв. В автоклаві можна готувати тушонку, рибні консерви, салати, каші, компоти, варення, соуси. 
  7. На все обладнання видається гарантія терміном від 1 року. До кожного приладу додається інструкція, книга рецептів і технічна документація. 

Якщо потрібні додаткові функції або внесення змін в конструкцію, компанія UTEHO виготовляє прилади на замовлення.

Джерело: autoclav.com.ua

Пропозиції продукції від компанії UTEHO

У компанії UTEHO дуже широкий модельний ряд. У продажу є автоклави з чорної й нержавіючої сталі, різної місткості та з різними способами нагріву. Продукція представлена в чотирьох цінових сегментах:

  1. Бюджетний («ЧЕ»). Недорогі моделі виготовляються з чорного металу і покриваються порошковою фарбою. У серії «ЧЕ» є автоклави місткістю від 8 до 40 півлітрових баночок. Типи нагріву — газовий і універсальний (електрика + газ). Вартість приладів становить від 2700 до 5600 грн. 
  2. Середній («УТех»). Апарати середньої цінової категорії зроблені з чорної сталі з порошковим покриттям. Але вони мають сучасний дизайн, широку горловину для зручного завантаження банок, потовщене днище, зручний круглий термометр. У лінійці представлені апарати місткістю від 8 до 40 банок 0,5 л. Варіанти нагріву — універсальний і газовий. Ціновий діапазон: від 3500 грн до 6700 грн. 
  3. Високий («А»). Для виготовлення приладів використовується харчова нержавіюча сталь Aisi 304. В асортименті представлені апарати з робочою камерою на 8-40 півлітрових баночок. В усі автоклави, крім моделі А8, можна помістити дволітрові і трилітрові банки. Можна обрати апарати з газовим або електричним нагріванням (універсальні). Ціни приладів високого сегмента становлять від 7300 до 10900 грн.
  4. Преміум. До преміального сегмента відносяться автоклави серії «А» та «А Пром», зроблені з нержавіючої стал іAisi 304. Вони вміщують від 57 до 500 банок 0,5 л. Всі моделі, крім «А-60, А-100 Газовий», мають електричний тип нагріву. Вони працюють від мережі 220 В або 380 В. Більшість приладів преміумсегмента обладнані водяним типом охолодження. Вартість автоклавів коливається від 13500 до 75000 грн.

Джерело: autoclav.com.ua

Особливості попиту за категоріями

Фахівці відділу продажів UTEHO відзначають наступні особливості попиту:

  1. Із серії «ЧЕ» споживачі частіше обирають автоклави з газовим нагріванням. Вони коштують дешевше універсальних моделей, які працюють від електрики та джерел відкритого вогню. 
  2. В середньому, у високому і преміумсегменті лідирують прилади з електричним типом нагріву.
  3. Найбільш популярні апарати для консервування з робочою камерою на 16 і 24 баночки.

Найпопулярніші моделі

За підсумками продажів у 2022-2023 році найпопулярнішими моделями стали:

  1. «ЧЕ-16 Газовий» — 15% від усіх продажів. Недорогий апарат зроблений з чорної сталі з порошковим напиленням. Робоча камера вміщує 16 півлітрових банок. Гарантія — 1 рік. 
  2. «А-24 Електро» — 10% від усього обсягу продажів. Якісний прилад має тривалий термін служби й 5-річну гарантію від виробника. Управління здійснюється за допомогою електронного блоку. Автоклав також можна нагрівати на газовій конфорці.

Джерело: autoclav.com.ua

Причини збільшення попиту

У населення України значно зріс інтерес до домашньої консервації. Цьому сприяла складна ситуація, яка пов’язана з війною. Попит на автоклави звеличився, оскільки прилади дозволяють скоротити час на приготування консервів і запастися продукцією у великих об’ємах.

Підвищення цін

Через підвищення цін споживачі змушені економити. Значно подорожчали практично всі групи товарів:

  • хліб — 30%;
  • молоко — 20%;
  • свинина — 35%;
  • яйця — 78%;
  • цукор — 30%;
  • гречана крупа — 45%;
  • рослинна олія — 15%;
  • освіта — 12%;
  • готелі та ресторани — 18%;
  • електрика — 70%;
  • транспорт — 7%;
  • бензин — 46%;
  • дизельне пальне — 43%.

Півлітрова банка маринованих огірків зараз коштує від 65 грн до 91 грн. Якщо підрахувати витрати на самостійну заготівлю влітку 2023, вийде інша вартість:

  • огірки 0,5 кг — 11 грн;
  • оцет і спеції для маринаду — 5 грн;
  • банка 0,5 л (твіст) — 9 грн;
  • кришка (твіст) — 4 грн.

Загальна сума: 29 грн. Виходить економія у 2-3 рази. На рибних і м’ясних консервах заощадити можна у 3-5 разів.

Зменшення доходів населення

Зниження доходів після початку бойових дій відзначили понад 70% українців. При цьому інфляція за 2023 рік становила 105,1%, а зарплати збільшилися всього на 3%. 

Зниження доходів і нестабільність, пов’язана з роботою, змушує населення робити припаси з тривалим терміном зберігання. Для цього оптимально підходять автоклави, які дозволяють за один раз закрити від 8 банок консервації без особливих зусиль.

Інші фактори

Відзначають і інші фактори, які сприяли збільшенню попиту на побутові автоклави:

  • поява великої кількості волонтерів та волонтерських організацій, які займаються заготівлею домашньої тушонки, каш, рибних консервів;
  • популяризація серед населення здорового способу життя, в тому числі правильного харчування;
  • перебої з постачанням продуктів в певних районах;
  • тривалі відключення електрики, через які неможливо займатися приготуванням їжі, якщо на кухні лише електроплита або інші електроприлади.

Висновки

Попит на прилади для домашнього консервування стрімко зростає. Про це говорить збільшення продажів за рік на 33%. Найбільшу популярність мають автоклави на 16 і 24 банки. Це підтверджують часті замовлення моделей «ЧЕ-16 Газовий» та «А-24 Електро».  

У компанії UTEHO намічаються широкі перспективи розвитку, оскільки відсутні прямі конкуренти, які постачають якісні автоклави у великому асортименті за доступною ціною. У найближчі 2-3 роки приготування домашньої консервації буде популяризуватися, що сприятливо позначиться на попиті. Прогнозується, що обсяг продажів зросте на 25%. 

Причини підвищення попиту на автоклави наступні:  

  • можливість тривалого зберігання домашніх консервів;
  • підняття цін на продукти та інші товари, а також комунальні послуги;
  • необхідність в економії бюджету;
  • популяризація здорового харчування;
  • розширення волонтерської діяльності.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна