​Президент підписав закон щодо постмортального батьківства/материнства для військових

Президент Володимир Зеленський підписав Закон 10448 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу”.

Це відображено у картці документу на сайті парламенту.

Закон врегульовує проблему щодо утилізації біоматеріалу у разі смерті військовослужбовця. Біоматеріал буде зберігатися і родина військовослужбовця матиме право на біологічне батьківство у разі загибелі героя.

Згідно з оновленим проєктом, біологічний матеріал полеглих військових зберігатиметься безоплатно протягом 3 років після їхньої загибелі.

Його не будуть утилізовувати, як було прописано у попередньому варіанті закону, що викликав обурення.

Крім того, людина, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

А якщо репродуктивні клітини такої людини будуть використані для зачаття дитини, вона буде визнана батьком (або матір’ю) дитини.

Закон постановляє, що нотаріально посвідчене волевиявлення особи до введення в дію цього закону є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Читайте також:
Зберегти генофонд військових – місія (не)здійсненна: що відбувається із законом про біологічне батьківство і чи зможуть українки народжувати дітей від загиблих воїнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна