“Даю вам 30 секунд, інакше тут всіх просто “розберуть!”: український десантник допоміг взяти в полон трьох окупантів і відновити втрачену позицію на Мар’їнському напрямку

Українському військовому одного з бойових батальйонів 80-ї Галицької бригади з позивним Псих вдалося двічі втекти з полону росіян, а також допомогти взяти в полон трьох російських солдатів і відновити втрачену позицію на Мар’їнському напрямку.

Історію героя розповіло командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Як розповів начальник штабу батальйону “Символ”, який бере участь в керуванні боями на Мар’їнському напрямку, російські окупанти штурмували нашу закриту позицію та взяли в полон трьох військовослужбовців. Двох відразу відправили до себе в розташування, а Психа залишили біля себе укріплювати відбиту позицію.

Він добросовісно сидів біля них, а коли ті відволіклися, взяв гранату, кинув в них та втік назад до своїх.

Згодом ситуація фактично повторилася — штурмувала група з п’яти окупантів. У бліндажі було троє українських військових. Двох росіян на півдорозі вони застрелили, троє застрибнуло до них в бліндаж. Почався бій на гранатах.

“Псих” вижив. У нього були обпечені руки, він не міг взяти автомат. Вони забігли до нього та взяли в полон. Просидів він з ними півтори доби. Ми не знали цього і почали активно “викурювати” противника скидами. А потім по перехопленню почули, що з наших є один живий, якого планують виставити на вхід, щоб ми їм не розвалили бліндаж. З мавіка ми побачили одягненого в нашу форму військового і впізнали в ньому Психа…” — розповів начальник штабу батальйону “Символ”.

Командування батальйону ухвалило рішення — скинути з дрона на позицію рацію. Далі вело перемовини з окупантами та переконувало їх здатися.

“Морально-психологічний стан росіян, м’яко кажучи, хотів бажати кращого… Їжа та вода закінчувалися. Вони були демотивовані воювати та дуже боялися обстрілів з нашого боку. Але й були нажахані тим, що їх вб’ють свої дорогою до нашої позиції. Вони сказали, що здатися — не варіант, бо їх перестріляють їхні снайпери. Ми пообіцяли зробити стіну з диму та подавити вогнем артилерії ворожі вогневі засоби, які були поблизу. Вони на це погодились, але сказали, що будуть виходити по-сірому. Тоді Псих закричав: “Я даю вам 30 секунд, інакше нас тут всіх просто “розберуть!” Зрештою вони погодились на цю “авантюру”. Ми кинули дими, запрацювала наша артилерія, – наш боєць повів за собою трьох росіян! Вони, піднявши руки, благополучно здалися в полон і не чинили спротиву”, — зазначив начальник штабу.

Разом із собою росіяни прихопили рацію, за допомогою якої виходили на зв’язок зі своїми командирами. Уже з полону вони відповідали, що й надалі тримають захоплений бліндаж. Їхні командири навіть не підозрювали, що вони вже в полоні. Завдяки цьому того ж вечора українські бійці відновили втрачену позицію.

Читайте також:
Під Авдіївкою бійці 3-ї ОШБр знищили російську піхоту та бронетехніку. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна