Росія продовжує купувати збройні технології попри санкції: Сенат проводить слухання

27 лютого Постійний підкомітет Сенату США з питань розслідувань (PSI) має провести слухання на тему використання американських технологій у російській зброї. 

За інформацією PSI, чотири американські компанії збільшили свій експорт до Вірменії, Фінляндії, Грузії, Казахстану і Туреччини, які потенційно використовуються Росією для обходу санкцій.

“Слухання PSI знаменує собою перше публічне обговорення підкомітетом поточного розслідування того, як напівпровідники американського виробництва продовжують використовуватися в російських системах озброєнь, незважаючи на експортний контроль, запроваджений після вторгнення Росії в Україну два роки тому”, – прокоментовано на офіційному сайті сенатора-демократа Річарда Блюменталя. 

На сайті Блюменталя також зазначено, що експорт цих американських виробників у період з 2021 по 2022 рік до Казахстану виріс майже в тисячу разів, до Грузії – у понад 34 рази, до Вірменії – у понад 28 разів, до Туреччини б- ільш ніж удвічі, а до Фінляндії збільшився приблизно в 1,5 раза.

Як повідомляє агентство Bloomberg, за перші дев’ять місяців 2023 року до Росії було завезено товарів високого пріоритету загалом на 488 млн доларів. Майже чверть цього постачання Росія отримала безпосередньо з Європи, а решту – через треті країни.

За цими даними, торгівля між ЄС та Росією впала після початку повномасштабного вторгнення, проте експорт із Євросоюзу до Туреччини, ОАЕ, Китаю, Сербії та, сусідніх Росії, країн Центральної Азії значно зріс.

Одним із найбільших осередків для обходу санкцій стала Вірменія. За дев’ять місяців 2023 року експорт до Росії із Вірменії зріс на 85%, 80% із яких припадає на реекспорт, визнав заступник міністра фінансів Вірменії Ваан Сірунян.

Українські аналітики неодноразово повідомляли про виявлені іноземні запчастини у зброї Росії та Ірану. У НАЗК задокументували понад 2500 компонентів, які використовує агресор.

Мікросхема з БПЛА типу “Гранат-4” виготовлена американською компанією Microchip Technology Inc. / Іноземні компоненти у зброї, проєкт “Війна & санкції”

У лютому, співзасновник “Монобанку” та виробник дронів “Довбуш” Володимир Яценко розповів, що в новому російському БПЛА “Орлан” виявили найсучасніший чіп американської компанії AMDXilinx, який є продуктом подвійного призначення, а отже, вимагає певних ліцензій.

“На мій погляд, окрім санкцій, повинна проводитися велика робота з відстежування та переривання незаконних шляхів постачання військових технологій у заборонені країни. Двигуни можна встановити й китайські, але без новітніх технологій створити сучасний безпілотник неможливо. До України зараз приїхала інспекція з США, яка контролює використання військової допомоги, сподіваюсь, що вони побачать цей нонсенс: коли ми витрачаємо американські ракети, щоб збивати ворожі БПЛА, тобто кошти американського народу, а ці дрони літають на американських чіпах”, –  прокоментував Володимир Яценко.

Контекст

Після повномасштабного вторгнення сотні компаній відмовилися від постачання своєї продукції до Росії. Внаслідок цього російська влада узаконила паралельний імпорт, що дозволяє ввезення товарів без дозволу правовласника і допомагає отримувати новітні технології через треті країни.

підготувала: Олександра Тетерева

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна