Поляки затримували журналіста Михайла Ткача на польсько-білоруському кордоні, частину знятого матеріалу видалили

Польські правоохоронці затримали біля польсько-білоруського кордону Михайла Ткача разом із оператором, коли журналіст знімав матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Відзняті матеріали поляки частково видалили.

Про це у вівторок, 27 лютого, повідомляє “Українська правда”.

“Біля кордону Польщі із Білоруссю до нас під’їхали польські поліцейські і показали значок. Ми показали наші документи і посвідчення журналістські. Вони почали хапати наші камери, обшукувати… Далі нас привезли у комендатуру. Близько 10 людей почали обшукувати нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи. На допиті в комендатурі я повідомив, що ми журналісти і сказав, що ми знімаємо як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі в Польщу”, – каже журналіст.

Зі слів Ткача, було видно, що представники польської спецслужби перелякалися.

“Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою”, – розповів журналіст.

У підсумку Ткача та оператора утримували в комендатурі щонайменше 4 години і лише потім відпустили після дозволу “зверху”. Увесь цей час журналістам не дозвляли ні з ким зв’язатися.

В польській комендатурі українських журналістів допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби.

Після того, як журналістам повернули картки пам’яті, стало відомо, що деякі відзняті матеріали були видалені.

Також під час обшуку поліцейські пошкодили підзарядку для акумуляторів та спілкувалися виключно польською мовою. У самій комендатурі представники спецслужби розмовляли з українцями англійською.

Крім того, українців в польській комендатурі розпитували чи будуть вони розповідати публічно, що їх затримували.

Наразі журналісти видання спілкуються з адвокатами.

За словами Ткача, у той час, коли польські фермери блокують українсько-польський кордон, команда видання вирішила перевірити, що відбувається на польсько-білоруському.

Журналіст додав, що через Польщу і Білорусь сільськогосподарська продукція їде в Росію і навпаки:

“Ми вирішили це перевірити, щоб і польському суспільству це донести, якщо воно не знає”.

Читайте також:
У Польщі утилізують 30 тонн української кукурудзи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна