Росія утримує в полоні до 28 тисяч цивільних українців, — Лубінець

До 28 тисяч цивільних українців перебувають у полоні росіян.

Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець під час форуму  “Україна. Рік 2024”.

“За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках. Журналісти, представники місцевого самоврядування, представники церкви, міжнародні представники. Вдумайтесь, три представники організації ОБСЄ офіційно були затримані: двоє в Донецькій області, один — в Луганській. Декілька років ми не можемо їх звільнити. І весь цей час РФ є членом ОБСЄ”, — зазначив Лубінець.

Він також нагадав, що обмін цивільних на цивільних забороняє міжнародне гуманітарне право, тому потрібні нові підходи. Зокрема, потрібно створити міжнародну коаліцію, як це зробили для повернення українських дітей.

Омбудсман також наголосив, що 90% військовополонених українців катують у РФ.

“Російська Федерація кожного дня порушує права наших громадян. Окреме питання права наших військовополонених… Повернули 3135 громадян України, 147 цивільних заручників. Але знову ж таки, кожного дня ми розуміємо, що наші військовополонені, які знаходяться на території Російської Федерації, вони під тортурами. 90% проходять через тортури. Це не наші цифри. Це цифри у тому числі, наприклад, представників ООН”, — заявив Лубінець.

Втім, усі десять років війни представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, єдиної організації, яка має унікальний мандат захисту прав військовополонених, не можуть потрапити до місця, де росіяни тримають наших військовополонених.

Читайте також:
Розстріл українських полонених біля Роботиного: ОГП почав слідство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна