​​”Укроборонпром” складатиме стрілецьку зброю за стандартами НАТО

Акціонерне товариство “Українська оборонна промисловість” підписало угоду про наміри з чеською компанією Česká zbrojovka a.s. і дочірньою компанією Colt CZ Group SE щодо надання Україні ліцензії на виробництво гвинтівок CZ BREN 2. Це має дозволити оснастити ЗСУ натівською вогнепальною зброєю для посилення оперативних можливостей.

Про це 23 лютого повідомляє пресслужба товариства.

“Передача технологій від країн-членів НАТО є ключовим моментом для нашої компанії, зумовленим успішним міжнародним партнерством та реформою ОПК. Ця ініціатива є важливим кроком на шляху до створення Арсеналу вільного світу в Україні”, – заявив генеральний директор “Укроборонпрому” Герман Сметанін.

Зазначається, що амбітний проєкт передачі технологій виробництва CZ BREN 2 був представлений як ключова ініціатива на першому міжнародному форумі оборонних індустрій (DFNC1) в Києві. Захід, у якому взяли участь 252 компанії з понад 30 країн світу, відбувся наприкінці вересня 2023 року та був організований спільними зусиллями Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ України.

“Для нас велика честь підтримувати зусилля України, спрямовані на прийняття стандартного обладнання НАТО та підвищення спроможності її оборонної промисловості. Цей перший крок до повномасштабного проєкту з передачі технологій для гвинтівки CZ BREN 2 є прямим наслідком її успішного застосування Збройними силами України на полі бою в Україні”, – зазначив Ян Заїц, генеральний директор Česká zbrojovka.

CZ BREN 2 використовують військові формування та правоохоронні органи по всьому світу, наприклад, армія Чеської Республіки, Збройні сили України, Оперативна група французької національної жандармерії (GIGN), португальська армія, польська прикордонна служба, румунська жандармерія тощо.

Довідково

CZ BREN 2 — це розвиток чеської гвинтівки BREN, що дебютувала у 2009 році. Оновлена штурмова гвинтівка отримала модернізований механізм взведення зі ставшою нерухомою ручкою. Загалом гвинтівка розроблялась як модульна зброя, яка може бути під калібр 5,56×45 мм або 7,62х39 мм завдяки заміні ствола та вкладки шахти магазина. Також зброя зручна для використання як правшею, так і для шульги.

Читайте також:
“Укроборонпром” співпрацюватиме із провідним виробником європейських ракетних систем MBDA Deutschland

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна