Латвія заборонила імпорт сільгосппродукції з Росії та Білорусі

У четвер, 22 лютого, Сейм в остаточному читанні вніс поправки до Закону “Про розвиток села і сільського господарства”, заборонивши імпорт сільськогосподарських продуктів з Росії та Білорусі.

Про це повідомляє Delfi.

Йдеться про продукти сільського господарства, тваринництва та рибальства, а також продукцію першого ступеня переробки, безпосередньо пов’язаної з такими продуктами.

Закон забороняє ввезення або імпорт сільськогосподарської та кормової продукції до Латвії з Росії та Білорусі, зокрема і у випадку, коли продукція цих країн ввозиться до Латвії з третіх країн.

Закон набере чинності після його проголошення президентом. Заборона діятиме до 1 липня 2025 року, а потім може бути продовжена, якщо буде така необхідність.

Латвія, як країна, що межує з Росією, прагне до якнайшвидшого розриву економічних зв’язків з країною-агресором, щоб захистити свою безпеку. Ця ініціатива Латвії є додатковим елементом загальної політики санкцій Європейського Союзу.

Закон спрямований на те, щоб не дати державним бюджетам країн-агресорів та підприємствам цих країн отримати додаткові доходи від експорту своєї продукції до Латвії, тим самим сприяючи можливості продовження війни в Україні.

Заборона буде поширюватися на випуск продукції у вільний обіг, за винятком пропуску у вільний обіг з метою доставки продукції одержувачу в іншій країні-члені ЄС звільненої від податку на додану вартість.

Минулого року Латвія імпортувала з Росії 423 732 тонни зернових продуктів, що на 59,9% більше, ніж 2022 року, коли було імпортовано 265 056 тонн, повідомила Служба держдоходів.

При цьому у 2023 році вартість імпортованих із Росії до Латвії круп сягнула 89,008 млн євро, що на 11,7% більше, ніж у 2022-му.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна