Три російські генерали отримали підозри від СБУ за обстріли ядерного об’єкту в Харкові

Служба безпеки зібрала доказову базу на командувачів російських військ, які причетні до спроби вчинення екоциду на Харківщині.

Мова йде про керівника Західного військового округу збройних сил Росії, генерал-полковника Олександра Журавльова і чотирьох його підлеглих:

  •  ⁠генерал-лейтенанта Олега Маковецького, командувача 6-ю армією військово-повітряних сил та протиповітряної оборони;
  • генерал-лейтенанта Владислава Єршова – командувача 6-ю загальновійськовою армією;
  • полковника Павла Пілюкова – командира 45-ї артилерійської бригади великої потужності;
  • ⁠полковника Євгена Геращенка – командира 79-ї гвардійської реактивної артилерійської Новозибківської бригади.

За даними слідства, тільки протягом 2022 року за їхніми вказівками окупанти понад 70 разів здійснили прицільні удари по дослідницькій установі ядерних технологій “Джерело нейтронів” у Харкові.

Під час атак загарбники використовували авіабомби ФАБ-500, а також реактивні системи залпового вогню “Град”, “Смерч” та “Ураган”.

Крім того, рашисти обстрілювали цивільний ядерний об’єкт з важкої ствольної артилерії типу “Піон”, “Мста-С”, “Акація” та мінометів. Це підприємство працює при Національному науковому центрі “Харківський фізико-технічний інститут” і є діючим науково-дослідним центром атомної промисловості та ядерної енергетики.

Таким чином ворожі удари могли спричинити екологічну катастрофу міжрегіонального масштабу. Разом з цим, ініційована СБУ експертиза оцінила завдані місцевій громаді матеріальні збитки унаслідок російських обстрілів у майже 15 млрд гривень.

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки заочно повідомили про підозру усім п’ятьом російським військовим за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб);
  •  ч. 2 ст. 28, ст. 441 (екоцид, вчинений за попередньою змовою групою осіб).

Окрім того, злочині дії Журавльова та двох його підлеглих – Маковецького та Єршова додаткового додатково кваліфіковано за:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, які призвели до загибелі людей, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також:
СБУ затримала інформатора, який наводив російські ракети на Харків. Йому “світить” 8 років тюрми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна