Болгарія планує переслідувати керівництво РФ за воєнні злочини проти України

Болгарія готує поправки до кримінального кодексу країни, що дозволять переслідувати кремлівський режим за загарбницьку війну проти України.

Про це заявив міністр юстиції Болгарії Атанас Славов в інтерв’ю Euractiv, опублікованому 8 лютого.

“Наша мета полягає в тому, щоб Болгарія могла розпочати кримінальне провадження, здійснюючи універсальну юрисдикцію, за скоєні військові злочини та злочини проти миру та людства в Україні. Це буде акт підтримки міжнародних зусиль з розслідування російської агресії в Україні”, – наголосив він.

Згідно з документами, із якими ознайомився Euractiv, Болгарія належить до меншості країн ЄС, що поки не розпочали кримінальних проваджень за військові злочини в Україні або за ухилення від санкцій ЄС проти Росії.

“Дуже важливо, що Болгарія може розпочати провадження щодо воєнних злочинів в Україні, здійснюючи універсальну юрисдикцію, враховуючи велику кількість українських біженців в країні. Вони можуть давати свідчення”, – зазначив Славов.

У Болгарії перебуває майже 100 тисяч українських біженців, багато з них з районів, де ведуться бойові дії, наприклад, з Херсонської області. Болгарська меншина в Україні налічує 200 тисяч осіб, багато з яких також можуть сприяти розслідуванню воєнних злочинів після початку російської агресії.

Після того як дані будуть зібрані з усіх європейських країн, ці докази можуть стати неоціненними при створенні майбутнього трибуналу з розслідування воєнних злочинів в Україні.

“Я був би дуже радий, якби такий крок допоміг майбутньому міжнародному розслідуванню міжнародним трибуналом, а Болгарія брала б активну участь у зусиллях міжнародної спільноти”, – прокоментував Славов.

У багатьох європейських країнах вже розпочали розслідування, у деяких допитують сотні тисяч людей, найбільш активними є країни Балтії. У листопаді 2023 року Болгарія підписалася під пунктом 7 мирної формули президента Володимира Зеленського, що передбачає відновлення справедливості та переслідування злочинів, скоєних в Україні

Міністр юстиції Болгарії також заявив, що майбутнє включення злочину “агресії” до Кримінального кодексу Болгарії дозволить переслідувати військово-політичне керівництво, яке віддавало накази про відповідні військові дії в Україні, оскільки докази воєнних злочинів на місцях часто досягають середнього рівня, а злочин агресії – вищого керівного рівня.

На європейському рівні діє Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії проти України. Наша ідея полягає в тому, щоб Болгарія активно сприяла європейським зусиллям, тому що ми взяли на це зобов’язання”, – підкреслив Славов.

Читайте також:
Генсек Ради Європи про удари РФ: Це воєнні злочини і порушення міжнародного права

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна