Рада врегулювала питання щодо постмортального батьківства/материнства для військових

Верховна Рада врегулювала проблеми постмортального батьківства/материнства для військовослужбовців.

За відповідні зміни до законодавства для збереження генофонду українського народу (законопроєкт №10448) в цілому проголосували 264 депутати у середу, 7 лютого, передає агентство “Інтерфакс-Україна”.

Законопроєкт, зокрема, пропонує, що в разі смерті або визнання загиблим військовослужбовця, його репродуктивні клітини можуть зберігатися протягом трьох років.

У разі народження дитини за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) з використанням репродуктивних клітин загиблого військовослужбовця, він визнається батьком/матір’ю дитини.

Нардеп Ярослав Железняк переповів, що проєктом закону пропонується, зокрема, передбачити таке:

  1. У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх безоплатне зберігання відповідно до цього Закону здійснюється протягом 3-х років з моменту загибелі цієї особи, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.
  2. Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.
  3. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини;
  4. Установити, що волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього Закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Читайте також:
Зберегти генофонд військових – місія (не)здійсненна: що відбувається із законом про біологічне батьківство і чи зможуть українки народжувати дітей від загиблих воїнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна