Протягом січня-2024 росіяни вбили або поранили 641 цивільного українця, з них 40 – діти, – ООН

У січні 2024 року Моніторингова місія ООН задокументувала 641 випадок вбивства або поранення серед цивільних осіб унаслідок бойових дій, зокрема російських обстрілів. Ідеться про 158 загиблих і 483 поранених.

Як передає “Новинарня“, про це сповіщає пресреліз місії у середу, 7 лютого.

Зазначається, що ці цифри на 37% перевищують дані за листопад 2023 року, коли тенденція до зменшення кількості жертв, яка спостерігалася протягом 2023 року, змінилася на протилежну.

“Водночас кількість постраждалих дітей за той самий період зросла більш як удвічі: у січні загинули або були поранені 40 дітей порівняно з 18 постраждалими у листопаді”, – йдеться в повідомленні.

В ООН підкреслили, що кількість загиблих або поранених дітей часто зростає під час обстрілів далеких від лінії фронту населених пунктів, оскільки багато сімей евакуювалися з прифронтових територій.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 7 лютого висловила тривогу у зв’язку з посиленням ракетних і безпілотних атак та зростанням кількості втрат серед цивільного населення по всій Україні.

Цього дня російські збройні сили випустили десятки ракет і безпілотників по цілях по всій Україні, зокрема в Києві, Харкові та Миколаєві. “Зброя або її уламки в результаті перехоплення призвели до загибелі, поранення та пошкодження цивільного майна та інфраструктури”, зазначили в ООН. За даними місцевої влади, загинули щонайменше п’ятеро цивільних осіб, а десятки були поранені. Багато будинків були пошкоджені або зруйновані.

«Поранення та загибель родин та дітей є передбачуваним і трагічним наслідком застосування потужної вибухової зброї проти цілей у великих містах», – заявила голова моніторингової місії Даніель Белль.

Протягом майже двох років широкомасштабного вторгнення Росії в Україну загинуло понад 10 000 цивільних осіб і 20 000 осіб отримали поранення, додали в місії.

Читайте також:
Ракетна атака по Покровську: поліцейські ідентифікували тіла двох дітей, які загинули 6 січня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна