Армія Латвії отримувала чай із РФ та сіль із Білорусі

Підприємство Lanekss доставило Національним збройним силам Латвії (НЗС) чай із Росії та сіль із Білорусі.

Про це у понеділок, 5 лютого, пише Delfi.

НЗС замовляють продукти харчування через Державний центр логістики та закупівель. У жовтні 2023 року латвійській армії доставили 2,6 кілограма російського чаю, а в січні цього року — отримали сім кілограмів виробленої в Білорусі солі.

За словами заступника начальника Об’єднаного штабу НЗС з питань підтримки Каспарса Здановскіса, у договорах конкретно не вказано, що цю продукцію не можна доставляти з країни-агресора та Білорусі. Однак під час роботи з комерсантами вдалося домогтися того, щоб ці продукти не потрапляли до їдалень НЗС.

Здановскіс додав, що розглядає можливість у майбутньому включити такий пункт до договору, але підкреслив, що продукти харчування під санкції не потрапляють.

Водночас він заявив, що рішення про припинення співпраці має ухвалювати суд.

Тим часом міністр оборони Андріс Спрудс наголосив, що у НЗС не має бути російських і білоруських товарів.

“Товари контролюються і будуть контролюватися, а постачальникам потрібно зважати на правові наслідки за постачання товарів невідповідного походження”, – зазначив Спрудс.

Державне агентство регіонального розвитку (VRAA), що курує Систему електронних закупівель (EIS), нині проводить оцінку з юристами, чи можна застосувати заходи проти конкретного комерсанта. Поки що поширення цих товарів у системі державних і муніципальних закупівель призупинено.

Водночас на запитання, як розв’язати проблему і чи можна заборонити ввезення таких товарів до Латвії, прем’єр-міністерка Евіка Сіліня відповіла, що це має бути спільним рішенням Євросоюзу.

Читайте також:
У США заарештували бізнесмена за постачання у РФ мікросхем для військових потреб на мільйони доларів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна