Операція стала першою в історії: бійці 5 ОШБр наземним дроном з туреллю розбили позицію росіян. ВІДЕО

Українські воїни з 5-ї окремої штурмової київської бригади Сухопутних військ ЗСУ 12 січня показали, як за допомогою безпілотного робота “Ironclad”, обладнаного тепловізійною камерою та бойовою туреллю “Шабля М2”, атакували позицію російських військ на фронті.

Відповідне відео бійці оприлюднили у Facebook.

“Бойовий дрон під керуванням професійних бійців 5 ОШБр розбирає ворожу позицію. Фантастичне майбутнє вже настало. Те, про що ми читали в книжках та захопливо дивились в фільмах, втілюється в новітніх розробках наших винахідників і допомагає нашим бійцям на полі бою”, – написали воїни під відео.

Командир екіпажу БПЛА “Кара небесна” 4-ї бригади “Рубіж” НГУ Андрій Отченаш, коментуючи цю операцію”24 Каналу”, зазначив, що роботи-камікадзе надзвичайно ефективні. Одні бійці використовують дрон для того, аби зробити мінне загородження. Інші – застосовують БПЛА з туреллю, щоб знищувати бліндажі противника.

“Нещодавно вперше в історії була операція, у якій бійці БпАК з неба коригували безпілотний наземний дрон з туреллю під час знищення особового складу Росії. Такого в історії військової справи ніколи не було – це надзвичайно кльово”, – заявив Андрій Отченаш.

Завдяки використанню дронів не потрібна група розвідки, яка проводитиме коригування. Не потрібна піхота, яка мусить штурмувати позиції. Є два звичайних коптери, які проводять свою роботу.

Довідково

Турель – установка для кріплення та застосування у бойових умовах кулемета, гармати або ракет. Забезпечує рух зброї в горизонтальній та вертикальній площинах. Дає змогу вести круговий або секторний обстріл.

Турелі “Шабля” виробляються в Україні. Собівартість їх не дорога, а в порівнянні з життям кулеметника – взагалі безкоштовна. Сам процес виробництва дуже простий, і чим більше модулів виготовляти, тим дешевше.

Ironclad – роботизована платформа, яка допомагає Силам оборони виконувати бойові завдання на фронті. Штурмувати ворожі позиції, проводити розвідку та забезпечувати військових вогневою підтримкою.

Читайте також:
Бійці 72-ї ОМБр спалили колону бронетехніки росіян під Новомихайлівкою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна